1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Bu göle her gün çırılçıplak giriyorlar
Bu göle her gün çırılçıplak giriyorlar

Bu göle her gün çırılçıplak giriyorlar

İnsanlar, yıllardır Etiyopya, Somali ve Kenya'da tuz toplayıp para kazanmak için göle dalıyorlar. Üstelik bunun ne kadar tehlikeli olduğunu bile bile...

A+A-

El Sod tuz gölü 1.8 km çapında ve yok olan bir yanardağın kenarında duruyor. Bu tuz ev, Güney Etiyopya'daki Borana halkının başkenti Yabelo'ya 90 km uzaklıkta bulunan bir köy. Burada yaşayan halk ekmeğini bu tuz gölünden çıkarıyor.

Her madenci, herhangi bir şirkete veya patrona bağlı olmadan özgürce çalışıyor. Bu işi yaparken canlarını da tehlikeye atıyorlar. Genelde burunlarına kumaş parçası tıkıyorlar ama gözleri için hiçbir korunma yöntemi kullanmıyorlar. Madencilerin çoğu çıplak. Çünkü su o kadar tuzlu ki giysiler ve ayakkabılar da dahil olmak üzere her şeyi yok ediyor...

Havanın iyi olduğu günlerde, 200'den fazla adam tuz toplamak için suya dalıyor. Madenciler burunlarını ve kulaklarını, plastik poşetlerde sarılmış topraktan yapılan tıkaçlarla korumaya çalışıyor. Gölde üç çeşit tuz bulunabilir: Hayvanlar için siyah tuz, halk için beyaz bir tuz ve yüksek fiyata satılabilecek kristaller.

Çocuk madencilerinin ebeveynleri tehlikelerin farkında ama hayatta kalmak istiyorsa başka seçenekleri de yok.Eşeklere 2x25kg tuz yüklendikten sonra, yanardağın kenarından köye tırmanıyorlar.

tuz.jpg

tuz1.jpg

tuz3.jpg

tuz4.jpg

tuz5.jpg

tuz6.jpg

tuz7.jpg

tuz8.jpg

tuz9.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 11603 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.