1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin, bazı adalarını kiraya veriyor
Çin, bazı adalarını kiraya veriyor

Çin, bazı adalarını kiraya veriyor

Çin, bazı adalarını kiraya vermeye hazırlanıyor. Fiyatların yıllık 15 bin ile 150 bin dolar arasında olması bekleniyor

A+A-

Çin, bazı adalarını kiraya vermeye hazırlanıyor. Fiyatların yıllık 15 bin ile 150 bin dolar arasında olması bekleniyor

Krizle beraber değişen dünya ekonomisi, her geçen gün farklı bir duruma sahne oluyor. Yunanistan'dan sonra Çin de adalarını kiralamaya karar verdi. Ülkede geçen yıl onaylanan bir yasa, bireylerin ve şirketlerin kimsenin yaşamadığı ülkeye ait adaları kiralamalarına izin veriyordu.

İlk etapta zhejiıang
Pekin Yönetimi ilk etapta Zhejiang eyaletinde ülkenin kıyılarına yakın adaları kiraya verecek. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; yabancıların ya da yabancı şirketlerin bu adaları kiralamalarının önünde de herhangi bir yasal engel yok. Ancak adaları kiralayacaklar, belediyeleri ve çevrecileri, doğaya zarar vermeyecekleri yolunda ikna etmek zorundalar.

Yaklaşık 3 bin ada var
Çin'in Zhejiang eyaletinde yaklaşık 3 bin tane ada bulunuyor. Çoğunun yüzölçümü ise 500 ile 1000 metrekare arasında. Adaları kiralama bedeli henüz belli değil. Ancak Çin medyası, fiyatların yılda 15 bin dolardan başlayıp, 150 bin dolara kadar çıkabileceğini belirtiyor. Çin'in adalarının kullanıma açılmasını cesaretlendirmesinin stratejik nedenleri de olabilir. Güney ve Doğu Çin denizlerinde, statüleri tartışmalı çok sayıda küçük ada ya da kayalık bulunuyor. Çin, kıyılarına yakın adaları yaşama açarak, "münhasır ekonomik bölge" olarak gördüğü alanı genişletmek isteyebilir.

Çin dünyaya, Ankara Çin’e...
Ankara'nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında birinciliğe Çin yerleşti. 2010 yılında başkentin 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracatının 440 milyon doları Çin'e gerçekleştirildi. 2010 yılında 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracata imza atan şehir, 19 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdi.

Yunan hükümeti krizden çıkmak için başvurdu
Yunan hükümetinin Ege ile İyon denizinde bulunan 598 adacık ve kayalığı satma niyetinde olduğu iddia edildi. Atina'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesi, "Papandreu, 598 adaya satılık tabelası koyuyor" başlıklı haberinde, AB, Avrupa Merkez Bankası (AMB), Uluslararası Para Fonu (IMF) "Troykası" yetkililerinin, 2015 yılına kadar 50 milyar avro tutarında "özelleştirme" yapılmasını öngören yeni reformlara gidilmesi taleplerinden aylar önce hükümetin kamuya ait taşınmaz mülklerin "nakite çevrilmesi" yolunda planlar yapmaya başladığını öne sürdü. Gazete, hükümetin hedefinin, 330 milyar avroya tekabül eden devasa devlet borcunun bir bölümünü ödemek olduğunu kaydetti.

İnternethaber
 

Bu haber toplam 971 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.