1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'den ABD'ye Tayvan Boğazı tepkisi
Çin'den ABD'ye Tayvan Boğazı tepkisi

Çin'den ABD'ye Tayvan Boğazı tepkisi

Çin, ABD donanmasına ait 2 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçişine ilişkin endişelerin ABD yönetimine iletildiğini bildirdi.

A+A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, basına yaptığı açıklamada, ABD donanmasına ait 2 savaş gemisinin dün Tayvan Boğazı'ndan geçişine tepki göstererek, Tayvan'ın taraflar arasındaki ilişkilerde "en önemli ve en hassas konu" olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili endişelerini Washington yönetimine bildirdiklerini ifade eden Geng, "Tayvan meselesi, Çin'in toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını ilgilendiriyor. Bu, Çin-ABD ilişkilerinde en önemli ve hassas konu." dedi.

Çin Savunma Bakanlığı da ABD savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişini yakından takip ettiklerini kaydetti.

ABD'ye ait iki savaş gemisi temmuz ve ekim ayında da Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve "milliyetçi Çin" olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı.

Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemişti.

ABD, "Tek Çin" politikasıyla 1979'da Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti'ni "Çin'i temsil eden meşru siyasi otorite" olarak tanısa da Tayvan ile ilişkilerini de gayriresmi olarak sürdürüyor. Adanın savunmasına destek veren ABD, her yıl milyarlarca dolar değerinde silah satıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5888 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.