1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Daha iyi römorkörcülük hizmeti için doğru TRaktör tercihi
Daha iyi römorkörcülük hizmeti için doğru TRaktör tercihi

Daha iyi römorkörcülük hizmeti için doğru TRaktör tercihi

Rimorchiatori Riuniti tarafından Sanmar tersanelerine verilen son sipariş, ilki son olarak yaklaşık bir yıl önce Yeni Zelanda’ya teslim edilen Sanmar’ın özel serilerinden olan Delicay serisi traktör römorkörünün altıncı eş teknesi olacak.

A+A-

Rimorchiatori Riuniti tarafından Sanmar Tersanelerine verilen son sipariş, teknenin baş tarafına monte edilmiş pervaneleriyle etkin traktör konfigürasyonlu römorkörlerin dikkat çekici operasyonel avantajlarına artan talebin en resmi örneklerinden birisi oldu. Bu tekne, ilki son olarak yaklaşık bir yıl önce Yeni Zelanda’ya teslim edilen Sanmar Tersanelerinin özel serilerinden olan Delicay serisi traktör römorkörünün altıncı eş teknesi olacak. Bu seri Robert Allan Ltd tarafından TRAktor 2500-Z SX olarak Kanada’da dizayn edildi.

Çift Caterpillar dizel makine ve Rolls-Royce azimuth Z-Drive pervane kombinasyonu ile 70 ton çekme gücü sağlayan, 25,30x12 metre ebatlarındaki bu tekneyi, İtalyan bayrak kurallarını ve armatörün özel taleplerini de bünyesinde barıdırması çok özel bir tekne yapacak. Atık yağ tankı ve keel cooler soğutma sistemi ile birlikte, armatörün çok üst düzey performans yedekleme şartları ve buna göre güncellenmiş güverte vinci ile donatılacaktır. Baş güvertede SOLAS vinci ve kurtarma botu ile, İtalyan bayrak kurallarını karşılayan harici dizel makine tahrikli Fi Fi 1 notasyonlu yangın söndürme sistemi de teknenin diğer güvenlik donanımları arasında göze çarpan detaylar olarak ön plana çıkmakta. 

Sanmar Tersaneleri projeler direktörü Ali Gürün ‘’ Bizlerin, römorkörlük hizmetlerinde ve çeki operasyonlarında en üst düzey performansı sağlamak için dizaynerimiz Robert Allan Ltd’den talebimiz, baş tarafa monte edilmiş Z-Drive azimut pervaneler ile kompakt traktör tipi römorkör inşaası üzerineydi. Coğrafi gereksinimlere ve operatörün bireysel gereksinimlerine cevap verebilecek şekilde özelleştirilmiş bir seri olan Deliçay Serisini ortaya çıkarabilmek adına dizaynerimiz ile çok sıkı bir çalışma yürüttük. Çalışmalarımızın neticesinde Deliçay Serisi, özgünleştirmenin neredeyse zirve noktası halini alan çok özel bir seri oldu’’ dedi ve ekledi ‘’Bu yeni serinin dizaynındaki en önemli kısımlardan birini, özellikle pervane dairesi üzerinde bulunan mahal ile birlikte tüm yaşam mahallerindeki ses ve titreşim kirliliğinin önüne geçmek için yapılan titiz çalışma oluşturmaktadır. Bir yandan üretici olmamız, diğer yandan da filo operatörü olmamız dolayısıyla, mürettebat konforunun önemini çok iyi derecede kavramış bulunmaktayız.’’

Sanmar Tersaneleri proje mühendisi Sidar Gökçe ise ‘’Sanmar Tersanelerinin uzun yıllardır kendisine vinç tedariği konusunda partneri olarak seçmiş olduğu DMT firması ile geliştirdiği güverte vinci çalışması DELICAY VI teknesinin güverte ekipmanları içerisinde en göze çarpan yeniliği olarak karşımıza çıkıyor. Bu yenilik, iskele ve sancakta hızlı serbest bırakma özellikli çeki kancalı ve ayna simetrili tek tamburlu iki vinci içeriyor. Ayrıca genişletilmiş staple ile de her iki vinç için en kusursuz eksenel yerleşimin sağlanması hedeflenmiştir.’’ Sözleriyle teknedeki Teknik ve operasyonel gelişimlere işaret etti.

Teknenin seyir güvenliği, manevra kabiliyeti, yakıt verimliliği ve yalpa-meyil önleme koşulları arasındaki en optimum dengenin sağlanabilmesi amacıyla tekne ve sualtı takıntıları Viyana Model havuzunda kapsamlı model testleriyle değerlendirilerek, Robert Allan Ltd. tarafından hesaplamalı akışkanlar dinamiği çözümlemeleri ile analiz edildi. Voith ve Robert Allan Ltd. ortak çalışmaları sonucu, tekne kıç formunda yalın fakat son derece etkili bordo dengeleyiciler geliştirilerek, traktör römorkörün yönelimsel stabilitesi güçlendirildi. Böylelikle omurga alanı küçültülerek manevra kabiliyeti ve yakıt verimliliğinin artırılması sağlandı.

Bu tekne Sanmar Tersaneleri tarafından Rimorchiatori Riuniti’ye inşaa edilen benzer ölçülerde fakat farklı özelliklerdeki üçüncü tekne tipi olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar dizayn anlamında farklı özelliklere sahip olacak olsa da, standardizasyonu da sağlamak için kendisinden hemen önceki teknelerde olduğu gibi aynı güçte makine ve jeneratörler, aynı tipte pervaneler ile donatılarak ve aynı vinç tedarikçisi ile çalışılarak eş çekme gücü sağlanmıştır.

Bu haber toplam 5438 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.