1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Dalaman Çayı için bir araya geldiler
Dalaman Çayı için bir araya geldiler

Dalaman Çayı için bir araya geldiler

Dalaman Çayı’nda yaşanan balık ölümleri ve bayramdan önce meydana gelen kirlilik Acıpayamlıların tepkisine neden oldu.

A+A-

Cumhuriyet’in haberine göre, Denizli'de Acıpayam Ovası için büyük önem taşıyan Dalaman Çayı'nda son olarak bayramdan önce meydana gelen, suyun renginin bile değişmesine neden olan kirlilik halkı isyan ettirdi. Balık ölümlerinin olduğu Dalaman Çayı'ndaki kirliliğe tepki gösteren Acıpayamlılar Çakır Köprüsü'nde eylem yaptı.

Burdur'un Gölhisar İlçesi'nin güneyindeki Yeşilgöl Dağları'ndan doğup, Acıpayam Ovası'nı geçerek Dalaman'da Akdeniz'e dökülen 229 kilometre uzunluğundaki Dalaman Çayı'nın doğduğu bölgelerde rafting yapılırken, Acıpayam Ovası'nın olduğu bölgede kirlilik önlenemiyor. Sık sık fabrika ve kanalizasyon atıklarının karışması ve kirliliğin her geçen gün artması nedeniyle gündeme gelen Dalaman Çayı'nda son günlerde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle Acıpayam halkı isyan etti. 

Fabrika atıkları neden oluyor

Fabrika atıkları nedeniyle koyu yeşil bir görünüme bürünen Dalaman Çayı'nda toplanan Acıpayamlılar yetkililerden kirliliğin önüne geçilmesini istedi. Dalaman Çayı'nda geçen hafta yaşanan kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle ilçe halkının tepkisini yerel basın ve sosyal medya aracılığıyla dile getirmesi üzerine Denizli Valiliği harekete geçti. Valilik tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Acıpayam Beledeyesi personelinden oluşan teknik bir inceleme ve araştırma ekibi kuruldu. Ekip Dalaman Çayı, Serinhisar, Yassıhüyük Mahallesi ve Uçarı Köyü'nden geçerek Dalaman Çayı'na bağlanan Kurudere üzerinde incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonunda Valilik tarafından yapılan açıklamada bölgede hayvan besiciliği ve süt ürünleri faaliyetinde bulunan bir işletmenin atıksu arıtma tesisini faaliyete geçirme çalışmaları esnasında lagünlerde bulunan hayvan besiciliğinden kaynaklanan atık suların Kurudere'ye taşarak Dalaman Çayı'na ulaştığının gözlemlendiği belirtildi. Açıklamada Su Kirliliği Kontrol Yönetmenliği deşarj standartlarına göre hayvan besiciliğinden kaynaklanan atık sularda ağır metal bulunmadığı, askıda katı madde, kimyasal oksijen ihtiyacı, amonyum azotu ve fosfat fosforu bulunduğu belirtilerek, işletmeye gerekli uyarının yapıldığı kaydedildi. Valiliğin yaptığı açıklama Acıpayam halkını tatmin etmedi. Acıpayamlılar, Girenizliler Derneği'nin öncülüğünde Dalaman Çayı üzerinde bulunan Çakır Köprüsü'nde toplanarak kirliliğin önlenmesi için basın açıklaması yaptı. 

‘Bizi zehirleyecek'

Çakır Köprüsü'nde toplanan yaklaşık 100 kişi pankartlarla Dalaman Çayı'ndaki kirliliğin önlenmesi için gerekli önlemlerin acilen alınması için yetkililere çağrı yaptı. Açıklamada Dalaman Çayı'nda son dönemlerin en kirli sürecinin yaşandığını belirtilerek, "Dalaman Çayı'nı hiç bu kadar kirli görmemiştik. Yapılan onca uyarıya ve bizim çabalarımıza rağmen kirlilik azalmıyor, aksine artıyor. Bununla ilgili yapılan açıklamalar da bizleri tatmin etmiyor. Bir an önce Dalaman Çayı'nın kurtarılması gerekiyor. 

Balık ölümleri hızlandı, diğer canlılar da bölgeyi terketti. Böyle devam ederse, Acıpayam'ın can suyu olan Dalaman Çayı, Acıpayam'ın sonunu getirecek" diyerek tepkilerini dile getirdi. Açıklamada, kirliliğin sorumlusu olarak Acıpayam ve Serinhisar Belediyesi ile bölgede faaliyet gösteren iki süt ve besicilik tesisi ile bir tekstil fabrikasının atıklarını arıtma yapmadan çaya bırakmaları gösterildi. Girenizliler Derneği Başkanı Sabit Kızılhan, "Bu bölge kanayan yaramız. Dalaman Çayı'nda balık ölümleri yaşanıyor. Şu anda Dalaman Çayı'nda ördek yok, yılan yok, kurbağa yok. Bugün sessiz kalırsak yarın Dalaman Çayı bizi zehirleyecek. Bu bölgenin çiftçileri Dalaman Çayı'ndan yararlanamıyor, çünkü sağlığı tehdit ediyor. Dalaman Çayı hepimiz için hayati önem arz ediyor. Bugün sahip çıkmazsak yarın ölüsüyle karşılaşacağız" dedi. Eylem yapan topluluk yetkilileri acilen önlem almaya çağırdı. 

ViraHaber.com

 

Bu haber toplam 2644 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.