1. HABERLER

  2. DENİZ

  3. Deniz Salyangozu İhracatı 7,2 Milyon Doları Aştı
Deniz Salyangozu İhracatı 7,2 Milyon Doları Aştı

Deniz Salyangozu İhracatı 7,2 Milyon Doları Aştı

Türkiye'den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan deniz salyangozu ihracatı yüzde 159 artarak 7 milyon 235 bin 437 dolara ulaştı.

A+A-

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den yılın ilk 5 ayında 7 ülkeye 723 ton deniz salyangozu ihraç edildiğini söyledi.

Söz konusu dış satımdan 7 milyon 235 bin 437 dolar kazanç sağlandığını aktaran Gürdoğan, "Geçen yılın aynı döneminde, 488 ton karşılığı 2 milyon 796 bin 325 dolar gelir elde edilmişti. Buna göre ihracat miktarda yüzde 48, değerde de yüzde 159 arttı." dedi.

Gürdoğan, en fazla deniz salyangozunun 2 milyon 636 bin 526 dolarla Güney Kore Cumhuriyeti'ne ihraç edildiğini vurgulayarak, bu ülkeyi 1 milyon 727 bin 879 dolarla Çin Halk Cumhuriyeti'nin, 1 milyon 534 bin 884 dolarla da Japonya'nın takip ettiğini aktardı.

Türkiye'nin deniz salyangozu ihracatının yüzde 56'sının Karadeniz'den yapıldığına dikkati çeken Gürdoğan, bölgeden Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya ve Gürcistan'a 376 tonluk deniz salyangozunun 4 milyon 25 bin 405 dolar karşılığında satıldığını kaydetti.

Gürdoğan, deniz salyangozunun Türkiye'de tüketimi olmamasına rağmen önemli bir ihraç kalemi olduğunun altını çizerek, söz konusu ürünün ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.

İhracatın daha da geliştirilmesi ve iç piyasada tüketimi olmayan deniz salyangozundan daha fazla döviz girdisi sağlanması için politikaların yeniden gözden geçirilerek bugünün şartlarına göre revize edilmesi gerektiğini belirten Gürdoğan, ürünün diğer deniz canlılarına yönelik etkilerinin araştırılması ve doğal dengenin sağlanması açısından salyangoz avcılığı mevsiminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vira Haber

Bu haber toplam 800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.