1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Denizcilere ve ailelerine ‘Psikososyal Destek’
Denizcilere ve ailelerine ‘Psikososyal Destek’

Denizcilere ve ailelerine ‘Psikososyal Destek’

Denizci ve ailelerine psikososyal hizmet vermek amacıyla genelci sosyal hizmet yaklaşımıyla gerçekleştirilen proje kapsamında aile ve ailenin oluşturduğu sistemlerin  sorun çözme kapasitelerinin arttırılması hedefleniyor.

A+A-

Denizciler ve ailelerinin  yaşadığı psikolojik ve sosyal sorunların  çözümü için Türkiye Denizciler  Sendikası (TDS) , Filika : Denizcilere ve Ailelerine  Psikososyal Destek Projesi başladı.   

Deniz çalışanlarının haklarını savunmak ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak üzere, 1957 yılında kurulan Türkiye Denizciler Sendikası, Filika: Denizcilere ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi’ni kendi bünyesinde başlattı. Gemiadamları ve ailelerinin yaşadığı sorunlarla ilgili çalışmaların yürütüleceği bu proje kapsamında, hem denizcilere hem de ailelerine çeşitli destekler sunulacak.

ITF Tarafından Desteklenecek

Türkiye Denizciler Sendikası bünyesinde yürütülecek olan bu projenin finansörlüğünü Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) yapacak. Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan bu projenin süresi 1+1 yıl olacak. Özgün bir model olmasıyla dikkat çeken Filika’nın denizcilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunlarla ilgili çözümler üretmesi bekleniyor.

Üç Aşamalı Psiksosyal Destek: Sefere Açılırken, Seferdeyken, Seferden Döndükten Sonra

Denizcilerin ve ailelerine psikososyal Destek Projesi  Filika üç aşamada gerçekleştirilecek. İlk  aşama olan sefere çıkmadan önce aşamasında  denizcilerin psikolojik olarak hazırlanmaları için psikososyal eğitim verilecek. Öte yandan, denizcilerin ailelerinin sefere hazırlanabilmesi için aile danışmanlığı hizmeti sunulacak.  Denizciler sefere çıktığında ise 24 saat ulaşabilecekleri Acil Destek Hattından  yardım alabilecekler.  Denizciler, yakınlarının başına gelebilecek  bir olumsuz durumda sendikadan destek alabilecek. 

Ayrıca denizciler seferdeyken ailelerine psikososyal destek verilecek. Denizci çocuklarının akademik başarıları takip edilecek, ihtiyaç duyulduğunda  akademik kurslara katılmaları sağlanacak,  kültür-sanat faaliyetleri düzenlenecek. Denizci eşlerinin bir araya geldiği dayanışma grupları kurulacak, kurulan bu gruplarla işçi eşlerinin yaşadığı sorunları birlikte çözmeleri sağlanacak. Projenin üçüncü ve son aşamasında ise  denizcilerin seferden döndükten sonra yaşadıkları adaptasyon problemlerinin çözülmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Buna göre seferden sonra karaya dönen ve kara hayatına uyum sağlamada sorun yaşayan denizcilerin bu uyum sorunları, sunulacak psikososyal destek, aile danışmanlığı ve kültür-sanat faaliyetleriyle aşılmaya çalışılacak. 

Deniz işçilerinin yaşadığı   psikososyal  sosyal sorunların  ortaya konacağı araştırmanın da gerçekleştirileceği Filika projesi ile ilgili konuşan  Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, “Denizcilerin denizde çalışmaktan dolayı psikososyal sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını, bu sorunların  çözülmesi için  Filika’yı öncelikle İstanbul’da uygulayacaklarını,  bu özgün modeli ilerleyen zamanda tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini belirti. Sendika olarak  görevlerinin  sadece  işçilerinin haklarını savunmak olmadığını  belirten Pekdemir, işçiler gönül rahatlığı ile sefere gidip gelecekler, biz onların ve ailelerinin yanındayız” dedi.

Filika: Denizciler ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi

Filika: Denizciler ve Ailelerine Yönelik Psikososyal Destek Projesi, Türkiye Denizciler Sendikası bünyesinde Ocak 2018’de başlayan, 1+1 yıl sürecek olan bir projedir. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu tarafından finanse edilecek bu projenin hedef kitlesini denizciler ve aileleri oluşturmaktadır. Sendikada psikososyal uygulamaların gerçekleştirilmesi açısından Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı projelerden biri olan Filika  projesinde iki sosyal çalışmacı, bir aile danışmanı ve bir psikolog bulunacaktır.

Projenin açılış toplantısı bugün Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildı. Toplantıya  deniz sektörünün temsilcileri, ITF  yöneticileri ve denizciler katıldı.

Vira Haber

Bu haber toplam 6648 defa okunmuştur
Denizciler ve Ailelerine Psikososyal Destek Projesi Tanıtımı

Denizciler ve Ailelerine Psikososyal Destek Projesi Tanıtımı

Denizci ve ailelerine psikososyal hizmet vermek amacıyla genelci sosyal hizmet yaklaşımıyla gerçekleştirilen proje kapsamında aile ve ailenin oluşturduğu sistemlerin  sorun çözme kapasitelerinin arttırılması hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.