1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Denizcilik Merkezi kurulacak
Denizcilik Merkezi kurulacak

Denizcilik Merkezi kurulacak

Türkiyede ilk kez Tekirdağın Marmara Ereğlisi ilçesinde kurulacak olan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi, denizcilik sektörüne büyük katkı sağlayacak.

A+A-

Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz: “Denizcilik Merkezi yapılacak Arazi, karayoluyla bir metropol haline gelen İstanbul'a 1 saat 15 dakika uzaklıkta bulunuyor. Araziye hem karayoluyla hem de denizden ulaşım kolay. Çorlu ve Çerkezköy gibi sanayi merkezlerine çok yakın. Biz de bu özellikleri göz önüne alarak, denizcilik sanayisinin gelişimi ve bölgenin afet durumunu göz önünde bulundurarak proje çalışmalarına başladık.”

Türkiye'de ilk kez Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde kurulacak olan Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi, denizcilik sektörüne büyük katkı sağlayacak. AA muhabirinin Marmara Ereğlisi Kaymakamlığı'ndan edindiği bilgiye göre, Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi'nin inşa edileceği 258 bin metrekare arsa, geçmişte çeşitli kurumların kullanımı açısından ayrı bir öneme sahip bulunuyor.

1973 yılında Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli yapılan daha sonra NATO'ya devredilip Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sahil Güvenlik tarafından işletilen arazi, 8. Mekanize Tugay Komutanlığı'na uzak olması nedeniyle, Maliye Bakanlığı’na, burasının Denizcilik Müsteşarlığı'na tahsis edilmesi konusu iletildi.

1994 yılında burasının askeri amaçla kullanılmasına ihtiyaç duyulmadığından önce hazineye, daha sonra da Denizcilik Müsteşarlığı'na verilen arsa üzerinde Marmara Ereğlisi Belediye Başkanlığı imar planlarında değişiklik yaparak, arsayı toplu konut alanı olarak gösterdi. Daha sonra projenin gündeme gelmesiyle de imar planı projeye uygun hale getirildi.

1994-2008 yıllarında toplam 14 yıl tel örgülerle çevrili olarak atıl bir durumda bekleyen arsa şimdi Türkiye'nin ilk denizcilik merkezi olacak.

-Proje Tamam-
Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, yaptığı açıklamada, deniz kenarında bulunan bu geniş arazinin 14 yıldır atıl halde beklediğini fark ettiğini belirtti.

Arazinin o dönemlerde, belirsiz kişiler tarafından tahrip edildiğini bildiren Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, bazı kişilerin ise üzerinde izinsiz tarım yaptığını ifade etti.

Bunun üzerine, 2008 yılında Maliye Bakanlığı müfettişlerinin Marmara Ereğlisi’nde teftiş raporundan da esinlenerek, buranın ekonomiye kazandırılması için Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Çiftçi ile görüştüğünü anlatan Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, görüşme sonucunda, Çiftçi'nin kendisine büyük destek verdiğini, boş bekleyen arazinin ekonomiye kazandırılması ve yeni yatırım alternatiflerini geliştirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, şunları kaydetti: ''Arazi, karayoluyla bir metropol haline gelen İstanbul'a 1 saat 15 dakika uzaklıkta bulunuyor. Araziye hem karayoluyla hem de denizden ulaşım kolay. Çorlu ve Çerkezköy gibi sanayi merkezlerine çok yakın. Biz de bu özellikleri göz önüne alarak, denizcilik sanayisinin gelişimi ve bölgenin afet durumunu göz önünde bulundurarak proje çalışmalarına başladık. Belirtilen arazide bölgenin deprem riskini de göz önüne alarak Ulusal Acil Müdahale ve Deniz Emniyeti Merkezi kurulması projesi Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yaptırıldı.''

Türkiye'nin İlk Denizcilik Merkezi
Projenin TÜBİTAK tarafından tamamlandığını bildiren Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, projenin en önemli özelliğinin Türkiye'nin ilk Denizcilik Merkezi olması olduğunu belirtti.

Bu nedenle projenin denizcilik sektörüne büyük katkı sağlayacağını ifade eden Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, merkezin ulusal ve uluslararası etkisi olduğunu söyledi.

Marmara Ereğlisi’nin birinci ve üçüncü derece sit alanı içerisinde bulunduğundan fazla gelişemediğini anlatan Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, şöyle konuştu:

''Proje bölgeye ve ülkeye büyük canlılık getirecek. Merkezde, denizcilik teknopark tasarım merkezleri oluşturulacak, denizcilik üretim laboratuarı kurulacak ve Denizcilik yüksekokul ile fakülteleri açılacak. Ayrıca, turizm arkeoloji merkezi olan Marmara Ereğlisi’nde kültürler arası işbirliği ve müzecilik programı gibi alanlarda uluslararası toplantılara ev sahipliği yapabilecek. İlçemiz, Trakya'nın gözde kenti haline gelecek. Deniz sporları merkezi haline gelecek tesiste, halkın denize girmesini engelleyen olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olacak. Tesise Marina ile konaklama yapılması için konforlu oteller ve tesislerde kurulacak.''

Siyaset Ve Devlet Birleşerek Proje Üretti
Projenin, 2010 yılı içinde Denizcilik Müsteşarlığı kararıyla TOKİ tarafından tahmini 20 milyon TL'lik ihaleye önümüzde günlerde çıkacağını belirten Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, 2011'de merkezin teslim edileceğini bildirdi.

Ayrıca projenin TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut'a açıldığını ifade eden Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, konuyu Akbulut'un birinci gündemine aldığını ve projenin her safhasını takip ettiğini söyledi.

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek için de projenin çok büyük önem taşıdığını ve sit alanı içerisinde kalan Marmara Ereğlisi’ne büyük katkı sağladığından projeyi desteklediğini anlatan Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, ''Siyasiler ve bürokratlar olarak birleşip böyle bir proje üretmiş olduk. Hepimiz Türkiye için çalışıyoruz. Adımız hizmet, soyadımız Türkiye'' dedi.

AA

Bu haber toplam 1261 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.