1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. 2 eski ambar yıkılacak!
2 eski ambar yıkılacak!

2 eski ambar yıkılacak!

İzmir Limanı'ndaki 2 eski ambarın yıkılması için kurulun toplanması beklenecek.

A+A-

İzmir 1 Numaralı Koruma Kurulu üyeleri izne ayrılınca İzmir Limanı'nda devam eden işlere 50 günlük rötarla devam edilmesi gündeme geldi. Limandaki 2 eski ambarın yıkılması için kurulun toplanması beklenecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz Haziran ayında verdiği İzmir Limanı'na 300 milyon dolarlık yatırım müjdesinden sonra başlayan çalışmalara, İzmir 1 Numaralı Koruma Kurulu'ndan en az 50 günlük rötar geldi. İlk yapılması planlanan işlerden biri olan liman içindeki tescilli bölgede yer alan 2 eski ambarın yıkılması için başvuran TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'ne, kurulun konuyu en erken Ramazan Bayramı'ndan sonra görüşeceği yanıtı verildi. Gerekçe olarak ise 8 kişiden oluşan kurul üyelerinin yaz tatilinde, yurtdışında veya kazıda olacağı gösterildi.

Genişleme Yapılacak
TCDD yetkilileri, İzmir Limanı'nda konteyner depolama alanının genişletilmesi ve liman içi trafiğin hızlandırılması için CFS3 ve CFS4 adlarıyla tanımlanan ve geçmişte ambar olarak kullanılan 2 adet binanın yıkılmasına karar verdi. Bu yıkım ile limanda 3.5 dönümlük yeni bir alan kazanılacağını hesaplayan yetkililer, imar planı hazırlama süreci Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla tamamlanan limana indirilecek viyadüklerin aynı zamanda ambarların tam bitişiğine denk geldiğini tespit etti.
Yetkililer, binaların yıkılması ile kruvaziyer limanına gelecek yolcuların rahatlıkla limandan çıkışının sağlanabileceği konusunda da hemfikir oldu.
1959 ve 1985 yılında inşa edilen binaların limandaki çalışmaları engellediğine dikkat çeken yetkililer, binalar tescilli alanda olduğu için 26 Temmuz tarihinde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. Ancak, kuruldan başvurunun gündeme geleceği ilk toplantının Ramazan Bayramı sonrası yapılabileceği cevabı alındı. TCDD yetkilileri, yaklaşık 2 aylık beklemenin limandaki çalışmaları geciktireceğini belirterek, kurulun toplantıyı daha öne çekmesini istedi.

Çalışmalar Gecikecek
TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, süreci hızlandırmak için kurula gittiğini, ancak kurul üyelerinin bir bölümünün tatilde olduğunu öğrendiklerini söyledi. Eriş, "Kurul üyelerinin bir kısmı tatilde, bir kısmı izinde. Yetkililer konuyu Ramazan Bayramı'ndan sonraki ilk toplantıda gündemlerine alacaklarını söylediler. Bu durumda yaklaşık 1.5 aylık bir süre kaybı olacak. Çalışmalar gecikecek" dedi.

İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Serpil Yasa ise, kurulun en son toplantısını 5 Ağustos 2010 Perşembe günü yaptığını belirterek, "Elimizdeki birikmiş konuların hepsini görüşüp tatile çıktık. Şu an kurul üyelerinin bir kısmı yurtdışında, bir kısmı kazıda. Dairede herkes 25 günlük yıllık izne çıktı" diye konuştu. Yasa, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'nün başvurusunu en erken Ramazan Bayramı sonrası yapacakları toplantıda görüşebileceklerini dile getirdi.

Üç yeni üye atanacak
İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 8 üyeden oluşuyor. Kurulun Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından atanan 3 üyesinin görevi sona erdi. Kurul yetkilileri, yeni atanacak üyelerin isimlerinin kendilerine bildirilmesini beklediklerini belirttiler. Mevcut kurul üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:

* Dr. Hasan Hami Yıldırım-Kurul Başkanı-(Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı)

* İhsan Tutumlar-Başkan Yardımcısı (emekli)

* Fatma Türköz Haznedar (emekli mimar)

* Rıdvan İşler (emekli arkeolog)

* Sadettin Arslan (Polis Akademisi hukukçusu)

YeniAsır

Bu haber toplam 1329 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.