1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Doğunun en doğusu, batının en batısı
Doğunun en doğusu, batının en batısı

Doğunun en doğusu, batının en batısı

Bundan tam yüz bin yıl önce yaşanan Buzul Çağı’nda donan Bering Boğazı’nı, yürüyerek geçen Orta Asyalı kavimler Amerika kıtasında yaşayan yerli halkı oluşturmuşlardır.

A+A-

Bering Boğazı Asya kıtasının en doğusunda, Kuzey Amerika kıtasınınsa en batısında yer almaktadır. 92 km genişliğe sahip boğazın doğusunda ve batısında iki ayrı gün yaşanmaktadır. 

1648 yılında Rus kaşifSemyonDezhnev tarafından ilk olarak keşfedilen boğaz, ismini VitusBering isimli başka bir kaşiften almıştır. Bunun sebebi 1728 yılında Rus çarı tarafından finanse edilen VitusBering’in yaptığı yolculuğun Rus devleti tarafından kayıt altına alınması ve bir propaganda malzemesi olarak kullanılmasıdır.Bering Boğazı’nı keşfeden Ruslar boğazın karşı kıyısı olan Alaska’ya geçip burayı da sömürgeleştirmişlerdir. Fakat daha sonra Alaska eyaleti 1867 yılında 7.2 milyon dolara A.B.D’ye satılmıştır. Alaska’yla Sibirya tarafında hala birbiriyle aynı dilleri konuşan Eskimo halkları yaşamaktadır. Bering Boğazı’na yakın zamanda bir tünel ya da köprü inşaat etmek isteyen Rus hükümetinin bu fikri bazı bilim insanları açısından çok ütopik bulunuyor çünkü boğazın birbirine en yakın noktası yaklaşık olarak Bursa’yla İstanbul arasındaki deniz mesafesine tekabül ediyor. Ayrıca özelikle kış aylarındaki yıkıcı fırtınalar böyle bir inşaat projesini ciddi manada engelleyebilir.Ayrıca boğazın yer aldığı Kuzey Kutbu’na çok yakın olan Bering Denizi bölgede faaliyet gösteren denizciler açısından hep çekinilen bir coğrafya olmuştur.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1942 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.