1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Dünyanın hayran kaldığı 'Kuzey Işıkları'
Dünyanın hayran kaldığı 'Kuzey Işıkları'

Dünyanın hayran kaldığı 'Kuzey Işıkları'

Kuzey Kutbu'nda yaşayan ilk insanlar, Kuzey Işıkları'nın aslında gökyüzünde "danseden ruhlar" olduğuna, Ortaçağ Avrupası’nda ise tanrıdan gelen işaretler olduğuna inanıyorlardı.

A+A-

Norveç, İzlanda, İsveç, Finlandiya, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya'dan görülen Kuzey Işıkları, gökyüzünü yeşil, mavi, pembe ve sarının birbirinden güzel tonuyla şenlendiriyor.

Ağırlıklı olarak 23 Eylül-21 Mart tarihleri arasında kendini gösteren, muazzam görüntülerin oluştuğu bu doğa olayına tanıklık etmek eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

Aurora Borealis olarak da adlandırılan bu ışıklar, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş‘ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor.

Aurora Borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artıyor.

Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar, uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatıyor.

Aurora sözcüğü Roma Şafak Tanrıçası’nın adından, Boreas’da Yunancada kuzey rüzgârına Pierre Gassendi tarafından 1621'de verilen ad.

Kuzey Kutbu'nda yaşayan ilk insanlar, Kuzey Işıkları'nın aslında gökyüzünde "danseden ruhlar" olduğuna, Ortaçağ Avrupasındaysa tanrıdan gelen işaretler olduğuna inanıyorlardı.

Bugün, bu ışımalara güneşten gelen ve kutuplardaki manyetik alanlara sürüklenen elektrik yüklü parçacıkların yol açtığı biliniyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 10941 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.