1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Dünyanın İnanılmaz Dalışları Projesi"
"Dünyanın İnanılmaz Dalışları Projesi"

"Dünyanın İnanılmaz Dalışları Projesi"

Serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleştireceği dalışların çekimlerinden oluşacak 6 bölümlük belgeselde su altı yaşamını anlatacak.

A+A-

Serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın, Cantek Soğutma Sistemleri'nin sponsorluğunda gerçekleştireceği ve su altı canlılarının anlatılacağı belgeseli kapsayan "Dünyanın İnanılmaz Dalışları Projesi", Rixos Downtown Hotel'de düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Dünya serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, toplantıdaki konuşmasında, dalış sporu sayesinde tanıdığı denizin derinliklerine aşık olduğunu söyledi.

Derinliklerde çok sayıda canlıyla tanıştığını ifade eden Dalkılıç, "Artık aşık olduğum su altını bulamıyorum. Su altındaki hayat, bütün dünyada olduğu gibi hızla yok oluyor" dedi.

Su altı yaşamını korumaya yönelik projelerde yer almak istediğini vurgulayan Yasemin Dalkılıç, 6 bölümden oluşan belgeselin bunun için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Dalışlara 2 yıl ara verdiğini ve derinliklere dönmek için kızı Lara'nın 1 yaşını doldurmasını beklediğini belirten Dalkılıç, proje kapsamında ise bir yıl içinde Bahamalar, Jamaika, Meksika, Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti ve Şili'deki batıklar, mercan kayalıkları ve mağaralara dalışlar yapacağını dile getirdi.

Çekim planlarında yer alan Jamaika'da derinliğini ve dibinin nerede sonlandığını bilmediği bir bölgede dalacağını ifade eden Dalkılıç, "Kızım büyüdüğünde belki benim aşık olduğum su altı canlılarını göremeyecek. Bu canlıları gelecek nesillerle paylaşmak istiyorum. Fark yaratacak bir çalışma olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Dalışların zor, ancak zengin bir içeriğe sahip olacağını anlatan Yasemin Dalkılıç, dünyanın değişik egzotik yerlerine, özellikle de Florida sahillerinde yer alan ünlü batıktaki hava cebine dalış yapmak istediğini vurguladı.

Çekimlerin nisan ayında başlayacağını ve mayıs ayından itibaren internetten izlenebileceğini aktaran Dalkılıç, seslendirmesi İngilizce yapılacak belgeselin Türkçe alt yazıyla da sunulacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, "Dalışlara 2 yıl ara verdiniz. Jamaika'da dibini bilmediğiniz dalış tehlikeli olmaz mı" şeklindeki sorusu üzerine Dalkılıç,

"Dünya rekorları kariyerimle ilgili olarak 'emekli oldum' diyebilirim. Dünya rekorları yapmaya devam etmek istemiyorum. Serbest dalış aşığıyım. Bu asla değişmeyecek" yanıtını verdi.

Serbest dalışın kendisi kadar kızının hayatında da önemli yeri olmasını istediğini ve bu projenin kendisi için çok ideal olduğunu bildiren Yasemin Dalkılıç, son rekor denemesinde kaza geçirdiğini de anımsatarak, bu projedeki dalışlarda güvenliğin ön planda olacağına dikkati çekti.

Dalkılıç, "Bir riske girdiğimi düşünmüyorum. Her dalışa gittiğimiz yerde kızımız yanımızda olacak. Hatta sığ olan yerlerde birlikte dalmak ve deniz altını göstermek isterim. Bu projede kızımla birlikte olacağımı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Qrojenin sponsorluğunu üstlenen şirketin yönetim kurulu başkanı Hakan Karaca ise Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki'nin 2010 yılındaki Everest Tırmanışı Projesi'ne de sponsor olduklarını hatırlatarak, Yasemin Dalkılıç'ın Türkiye'nin parlak yüzü olduğunu söyledi.

Karaca, proje kapsamında su altı canlılarıyla ilgili oluşturulacak dokümanların ayrıca kitap haline de getirileceğini açıkladı.

Toplantıda daha sonra Dalkılıç ile Karaca arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. AKUT Başkanı Mahruki de Everest'e taşıdığı Türk Bayrağı'nı Yasemin Dalkılıç'a teslim etti.

Dalkılıç'ın 1 yaşındaki kızı Lara ve eşi Rudi Castineyra da toplantıyı izleyenler arasında yer aldı.


A.A.

Bu haber toplam 932 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.