1. HABERLER

  2. Elvan: Koster filomuz yenilenecek
Elvan: Koster filomuz yenilenecek

Elvan: Koster filomuz yenilenecek

20 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı’nda koster filonun yenilenmesi ve hurda teşviki konusu öne çıkmıştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan; sektör

A+A-

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın ve denizcilik sektörünün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan konuşmasında; ekonomik ömrünü tamamlayan kosterleri, birebir hurda teşviki vererek hizmetten çekeceklerini belirterek şunları söylemişti: “Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak filomuzu yenileme imkanına kavuşacağız. Tersaneciliğin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin yapılması ve kara sularının emniyetli hale getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde ülkenin deniz ticaret filosunun güçlendirilmesi ve deniz ticaretinin artırılması da çok önemlidir. Denizcilik sektörünün yüksek yerli katma değerli olmasıyla Türkiye’nin cari açığını azaltmada etkili bir sektör olduğu vurgusundan yola çıktık. Türkiye’nin dış ticaretine konu olan yüklerin mal değeri olarak yüzde 55’lik kısmı denizyoluyla taşınıyor”.

“SEKTÖR OYUNCULARI İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ”

Toplantıda bakan Elvan; ekonomik ömrünü tamamlayan kosterleri, birebir hurda teşviki vermek suretiyle hizmetten çekeceklerini de ifade ederek şunlara dikkat çekmişti: “Buna yönelik karar alındı, yasal düzenlemeyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Hurda bedeli ve teşvik miktarının yüzde 10-15’lik proje yatırımına yönlendirilmesi, yüzde 10-15 öz sermaye ve gemi ipoteği karşılığında, yüzde 70 banka kredisiyle koster filomuzu yenileyebilecek bir modeli inşallah sizlerle paylaşıyoruz. Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak bu filomuzu yenileme imkanına kavuşacağız. Ülke savunmamız için donanmamızın rolü neyse, ülke ticareti için de deniz filomuzun rolü odur. Denizcilikten sorumlu bakanlık olarak bir irade ortaya koyarken, paydaşlarımızın fikirlerini, önerilerini, deneyimlerini dikkate almak istiyoruz. Bunların bizim için yol gösterici olduğunu düşünüyoruz. Hükümetlerimiz döneminde, denizciliğin her alanında gerçekleşen büyüme ve değişimde, Deniz Ticaret Odalarımızın da çok büyük katkıları olmuştur. Türkiye yeniden denizci ülke denizci millet kimliğini hatırlamışsa, politikaları belirleyen gerekli düzenlemeleri yapan, gerekli yatırımları gerçekleştiren bakanlığımızın sektör oyuncularıyla birlikte hareket etmesi sayesindedir. Çalışmalarımız sonunda 2013 yılı kesinleşmiş verilerden hareketle kurduğumuz model ile yıllık 7,9 milyar dolar navlun açığı verdiğimizi ortaya koyduk. 7,9 milyar dolar yabancı gemilere ödediğimiz navlun miktarının azaltılması, bu navlunun Türk sahipli veya Türk bayraklı gemilere ödenmesi için başlangıçta temel iki destek planlama çıktı. Bunlar ürün olarak ihracata yönelik yeni gemi inşasının teminat sorununu kredi garanti fonu kullanılarak çözümü. İkincisi ise yaşlı koster filomuzu burada teşviki sağlamak suretiyle yenilemektir. Kredi garanti fonu teminatının sağlanması için yaptığımız çalışmalar Hazine Müsteşarlığı’nın vermiş olduğu destekle son haline getirilmiştir. Bu kapsamda kredi garanti fonu 1 milyar liralık ilave teminat imkanı verilecektir. Teminatta 1’e 5 kaldıraç kullanılabilecek olduğundan teminat değerinin 5 milyar lirayı bulması beklenmektedir. Planlanan yatırımı düşündüğümüzü veya inşa edilecek olan toplam gemiler için kullanılacak kaynak miktarına baktığımızda ise, bu sağlamış olduğunuz 5 milyar liraya ilave olarak 6 milyarlık bir yatırımın gerçekleşmesi söz konusu olacak”.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1354 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.