1. HABERLER

  2. 'Sektörün ciddi bir envanter çalışmasına ihtiyacı var'
'Sektörün ciddi bir envanter çalışmasına ihtiyacı var'

'Sektörün ciddi bir envanter çalışmasına ihtiyacı var'

Son dönemde gemi teçhizat sanayimizde üretim anlamında bir gerileme yaşanırken, ithal edilen ürün sayısında artış gözlemleniyor. Krizle birlikte yaşanan bu durumu tersine çevirmek için çalışmalar yapan İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan

A+A-

Rakamlarla konuşursak şu andaki durumu değerlendirir misiniz?
Sektörümüz 2014 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında artışla, 1 milyar 280 milyon doları geçti. Yıl içinde dalgalanmalara rağmen istikrar sağlandı. Gemi yan sanayi ve teçhizat üretimi ise, gerilemeye devam ediyoruz. Ülkemizde üretilen gemi ekipmanlarının gemi inşa sanayimize katkısı, tersanelerimizde kullanılan yan sanayi, teçhizat, malzeme ve ürünlerinin yüzde 30’u civarında. Kaba hesapla 850 milyon dolarlık malzemenin, sadece 250 milyon dolarlık kısmını biz üretiyoruz. Geri kalan 600 milyon dolarlık malzeme yurt dışından ithal ediliyor, hatta belki daha da fazlası. İstatistik tablolarında 2014 yılı toplam yan sanayi ihracatımızın 39 milyon dolar civarında gerçekleştiği görülmekte.

Sizce en önemli sorun ne?
Ülkemizde hala nerede ne kadar gemi yan sanayicimiz olduğu, ne kadar çalışanımız olduğu doğru dürüst tespit edilemedi. Bu konuda devlet ile sektörün birlikte çalışması gerekiyor. Ciddi bir devlet-sektör-üniversite ortak projesi ile sektörün tanımı ve veri tabanının tespiti yapılarak sürdürülebilir bir envanter çalışmasının gerçekleştirilmesi zaruret halini almıştır. Daha önceleri Denizcilik Müsteşarlığı ile birlikte yaptığımız bir çalışmada, ülkemizde sektörümüze doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunan 3000’ü aşkın sanayici kuruluş tespit edilmişti. Kriz öncesi İstanbul’da; Tuzla, Aydınlı, Tepeören ve diğer çeşitli bölgelerde 1.500’e yakın, bir kısmı merdiven altında çalışıp çaba gösteren büyüklü, küçüklü gemi ekipman üreticisi bulunuyordu. Şimdi bu rakamı tam olarak bilemiyoruz, yeniden sağlıklı bir çalışma yapılması gerekiyor.

Peki, ne yapmak gerekiyor?
Denizcilik sektörünün global krizden en çok mağdur olan kesimi, deniz ekipman üreticisi ve yan sanayicisidir. Ülkemizi ileri gemi sanayici ülkeler seviyesine taşıyacak en önemli yapılanma da bence, Yalova’da kuruluş çalışmaları tamamlanmak üzere olan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir. Sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız, Sanayi Bakanımız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ve tüm yetkililerimiz sanayimizi kalkındıracağız diyorlar. Proje ve Ar-Ge çalışmaları yapın, inovasyon yapın deniliyor. Sektör ayakta zor duruyor. Bizlerin yenilikçi, rekabetçi ürün geliştirme kabiliyetimiz var. Ancak bu dönemde kontrollü, hibe destekli programlara ihtiyacımız var. Mesela KAMAG projeleri gibi.

Sonuç olarak, 2023 yılı ülkemiz ihracat hedefi 500 milyar dolar. Mevcut tablo da ortada... Sektörümüzde 600-650 milyon USD ithalat yapılırken, 39 milyon USD ihracat yapılmış. Üç yıldır devlet yatırım programına alınmış olan Yalova GİOSB Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının tamamlanması, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde, idari engellerin kaldırılması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1375 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.