1. HABERLER

  2. Türk Yıldızı projesi
Türk Yıldızı projesi

Türk Yıldızı projesi

Türk koster filosunun hızla ve ciddi biçimde yaşlanarak rekabetçiliğini kaybetmesi üzerine 100 adet koster geminin yapılması için başlatılan bir projedir.

A+A-

Türk Yıldızı Projesi’nin gerçekleşmesi halinde 100 adet Türk yapımı koster Karadeniz, Akdeniz ve Kuzeybatı Avrupa denizlerine katılarak Türk armatörünün bölgedeki hâkimiyetini kuvvetlendirecektir. Bu projenin Türk ekonomisine ve istihdama rakamsal katkıları ise şöyle sıralanmaktadır:
• İnşa sırasında Türk ekonomisine yaklaşık 240 milyon Amerikan Doları katkı sağlayacak,
• 5 yıl boyunca 30.000’in üzerinde aileye gelir kapısı sağlayacak,
• 600 milyon dolarlık varlık büyüklüğüne sahip, 100 kişiyi aşacak bir kadroya sahip ve ülkemize yılda 240 milyon dolar brüt kazanç sağlayan dev bir teşekkül meydana getirilmiş olacaktır.
• Türk Yıldızı serisi gemiler artan bir hızla hurdaya çıkan yaşlı kosterlerin yerini alarak, bölgede ekonomik ve siyasi konjonktürün de iyileşmesiyle kısa sürede yeterli kazanç sağlayacak,
• Bu sayede denizciliğin doğası gereği vuku bulacak diğer düşük navlun dönemlerinde ayakta kalacak,
• Yine Koster Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin kollektif yönetimiyle ekonomik ömürlerini doldurmadan makul kârlarla elden çıkartılarak yerlerine yine Türk tersanelerinde yenileri sipariş edilecektir.

Böylelikle hem denizcilik, hem gemi inşa, hem de gemi yan sanayimiz için süreklilik arz eden bir yapıya kavuşulmuş olması planlanmıştır.





“TÜRK YILDIZI 1”

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) olarak bir araya gelen yaklaşık 100 armatör, koster filosunun 25.5 yaş ortalamamasını yeni gemiler yaparak düşürmek istemiş ve tek tip yapılacak Türk Yıldızı adlı gemileri tasarlamıştı. İlk etapta 5 bin ton yük taşıyabilen 85 metre uzunluğunda 12 gemi yapımını planlamıştı. Bu hamlenin ilk örneği İÇDAŞ’tan “Türk Yıldızı 1” adıyla geldi. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan “Türk Yıldızı-1” isimli koster, proje çizimi dahil 250 günde, İÇDAŞ Tersanesi’nde inşa edildi. Nehir taşımacılığına da uygun dizayn edilen koster, çevreci özellikleri ve yakıt tasarrufu ile öne çıkmaktadır. Bülent Şener’in başında bulunduğu Delta Marine’de Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen İÇDAŞ’ın ilk kosteri, kuru yük, özel yük ve konteyner taşımacılığında hizmet verecek. Başlangıçta 7,5 milyon dolara mal olması beklenen koster, titiz çalışmalarla 5,5 milyon dolara bitirildi. İÇDAŞ 4 koster daha yapacak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7790 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.