1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Filipinler'den ABD'ye onay
Filipinler'den ABD'ye onay

Filipinler'den ABD'ye onay

Filipinler'de Yüksek Mahkeme, ABD ordusunun, ülkedeki askeri kampları geçici olarak kullanmasını öngören anlaşmanın anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

A+A-

 Yüksek Mahkeme Sözcüsü Theodore Te, yargıçların büyük bölümünün, Filipinler ile ABD arasında imzalanan, Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması'nın, Senato onayı gerektirmeyen ve anayasaya uygun bir yürütme anlaşması olduğuna karar verdiğini belirtti. Mahkemenin kararının, ABD'nin Asya'daki varlığını daha görülür kılacağı ve Filipinler'in, tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri nedeniyle tehdit olarak algıladığı Çin'e karşı ABD'nin yardımını alma çabalarıyla örtüştüğü belirtildi.

Taraflar arasında 2014 yılında imzalanan Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD güçlerinin, gemilerinin ve uçaklarının, Filipinler'deki askeri kamplara geçici süre yerleşmesine izin veriyor. Washington yönetimi, Filipinler Yüksek Mahkemesi'nin kararını memnuniyetle karşılarken, ABD'nin askeri varlığının, ülkenin Çin konusundaki endişelerine çare olmayacağını ifade eden sol görüşlü Filipinli aktivistler, kararı temyize götürmeyi planlıyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1575 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.