1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gazprom Avrupa'ya yatırım yapıyor
Gazprom Avrupa'ya yatırım yapıyor

Gazprom Avrupa'ya yatırım yapıyor

Avrupa'daki varlığını güçlendirmeye çalışan Gazprom Belçika'da yer alan 415 megavat düzeyindeki Marcinelle Energie doğal gaz çevrim santralini almaya hazırlanıyor.

A+A-

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile Enel Üst Yöneticisi (CEO) Fulvio Conti, bir süre önce St. Petersburg'da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forumu sırasında Marcinelle Energie kombine çevrim santralinin Gazprom tarafından satın alınması olasılığına ilişkin ortak belgeyi imzaladılar.

Taraflar, anlaşmaya yönelik olarak gelinen aşamadan duydukları memnuniyeti ifade ederek, Marcinelle Energie kombine çevrim santralinin hisselerinin tamamına ilişkin alım-satım anlaşması da dahil olmak üzere projeye ilişkin tüm anlaşmaların 2013 sonuna kadar tamamlanmasını umduklarını dile getirdiler.

Dünya çapında 40 ülkede faaliyet göstermekte olan Enel, İtalya'nın en büyük enerji şirketi konumunda bulunuyor. Enel'in faaliyetleri, elektrik üretimi, doğal gaz ve elektrik dağıtımı ile satışı alanlarında yoğunlaşıyor.

Şirket çalışmalarında, yenilenebilir kaynakların daha yaygın olarak kullanılması ve doğa dostu elektrik üretim süreçlerinin geliştirilmesi gibi stratejik hedefler gözetiyor.

Enel'in başlıca elektrik üretim ve pazarlama tesisleri Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika'da yer alıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Gazprom Export kaynakları, Gazprom'un ENEL'in Belçika'daki Marcinelle doğal gaz çevrim santraline olan ilgisinin tüketicilerin tedarik güvenliği talep etmesi ve Gazprom'un, sattığı doğal gaza yönelik uzun dönemli talep istikrarına önem vermesine dayandığını belirttiler.

Kaynaklar, Gazprom'un Belçika'da elektrik üretimine girmesiyle birlikte bu iki faktörün birbirlerini tamamlayıcı rol oynayacağını ve aynı zamanda karşılıklı yarar sağlayacağını vurguladılar.

Gazprom'un henüz Belçika'da perakende piyasasında yer almadığına, ancak hem upstream (üretime yönelik) hem de downstream (satışa yönelik) aşamalarda varlık gösterdiğine dikkati çeken kaynaklar, şunları kaydettiler: "Aslında bugün Gazprom grubu birçok Avrupa ülkesinde downstream düzeyinde faaliyet göstermekte. Elektrik üretimi, Gazprom'un Avrupa'nın birçok yerinde halihazırda yapmış olduğu diğer doğal gaz altyapı yatırımlarını tamamlayıcı rol oynayacak. Bu yatırımı, istikrara ve uzun vadeli talep güvenliğine olan katkısından ve fiyatların düşmesine yönelik etkisinden ötürü Belçika enerji politikasıyla uyumlu ve olumlu bir fırsat olarak görüyoruz."
 

Haberturk

Bu haber toplam 1116 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.