1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gazze yolunda ikinci gemi krizi
Gazze yolunda ikinci gemi krizi

Gazze yolunda ikinci gemi krizi

Libya lideri Kaddafi'nin oğlunun gönderdiği yardım gemisi Gazze'ye yola çıktı. İsrail ordusu gemiyi durdurmaya hazırlanıyor.

A+A-

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Saif El İslam'ın başkanlığındaki Kaddafi Uluslararası Yardım ve Kalkınma Vakfı'nın desteklediği bir yardım gemisi Gazze'ye doğru yol alırken, İsrail ordusunun, gemiyi durdurmaya hazırlandığı belirtildi.

 

Vakıf, Yunanistan'dan kalkan Moldova bayraklı yardım gemisinin, herhangi bir müdahalede bulunulmaması durumunda yarın Gazze limanına ulaşmasının hedeflendiği açıklamıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor lieberman ise, ilgili dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde, geminin yükünü Mısır'ın El Ariş limanına boşaltmasında mutabık kaldıklarını duyurmuştu. Ancak Kaddafi Uluslararası Yardım ve Kalkınma Vakfı yetkililerinden Yusuf Savani, geminin hedefinin Gazze olduğunu söyledi.

 

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, savunmayla ilgili birimlere, herhangi bir müdahalede bulunulmadan önce geminin Gazze karasularına yaklaşmasının beklenmesi tavsiyesinde bulunduğunu yazdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Mavi Marmara gemisi öncülüğündeki yardım filosu Gazze'ye doğru seyir halindeyken de benzer bir tavsiyede bulunmuş ancak İsrail donanması gemiye uluslararası karasularda baskın düzenlemişti.

 

Bakanlık hukuk müşavirliğinin, savunma birimleriyle başbakanlığa da gönderdiği tavsiyede, gemiye ait belgelerde yolculuğun son limanının Gazze değil El Ariş'i gösterdiği, Gazze deniz ablukasını kırma niyetinin bulunup bulunmadığının ise belirgin olmadığı ifade edildi.

 

Gemide 2 bin ton insani yardım malzemesiyle 12 mürettebat ve 6'sı Libya vatandaşı 9 yolcunun bulunduğu belirtiliyor. Vakfın, Kaddafi'nin oğluna ait olmasına rağmen Libya hükümeti, "sivil bir örgüt" olarak niteledikleri vakıfla doğrudan bir bağlantıları bulunmadığını kaydetti.

 

İnternetHaber

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.