1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gemi hopörlerinde kelime-i şahadet!
Gemi hopörlerinde kelime-i şahadet!

Gemi hopörlerinde kelime-i şahadet!

Türkiye'nin resti İsrail'i dize getirdi. İsrail 24 saat dolmadan tüm aktivitistleri serbest bıraktı.

A+A-

Gazze'ye yardım götüren ve İsrail'in saldırısına uğrayan gemilerdeki gönüllüleri taşıyan uçaklar, gece yarısından  sonra  İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptı.

Gemide bulunan TRT muhabiri Elif Akkuş'un anlattıkları tüyleri diken diken etti. Akkuş " İsrail askerleri çok net bir şekilde gerçek mermiyle insanları taradılar. O  sırada  hopörlerden 'Kelime-i Şahadet' getirildi ." dedi.

Havaalanında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 466'sı sivil, 4'ü milletvekili toplam 470 kişinin İstanbul'a döndüğünü, bu grup içinde 50-55 arasında yabancı olduğunu açıkladı.

Uçaklarla 9 cenaze de İstanbul'a getirildi. Cenazeler ve gönüllülerin tamamı havalimanından Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Cenazeler Fatih Camii'nde kılınacak

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Adli Tıp Kurumu'nda yaptığı açıklamada ölenler için bugün öğle namazından sonra Fatih Camii'nde cenaze namazı kılınacağını belirtti. Yıldırım, herkesi kılınacak cenaze namazına katılmaya çağırdı.

Gazze'ye yardım götüren gemilerde İsrail'in saldırısına maruz kalan bazı aktivistler, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yaşadıkları dehşet günlerini anlattı.

35 saat yemek yok

Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen aktivist Fevzi Çorluk, buradan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırı sırasında İsrail'in karşısında silahlı bir güç varmış gibi davrandığını belirterek, müdahale anında gemiye ses ve gaz bombası atıldığını ve gerçek mermiler kullanıldığını söyledi.

Tuvalet kapısında 1 saat beklettiler

Kendilerine zalimce yaklaşıldığını ifade eden Çorluk, ''78 milde saldırı yapıldı. İnsanlar şoka girdi. Çok ızdırap çektik. Ama asıl korkan onlardı. Bir kişinin alnının ortasına ateş etmişler. Hapishanede birçok eziyet yaptılar. Gemide bizi bir gün beklettiler. Yaklaşık 30-35 saat yemek vermediler. Krakerle beslendik. Tuvalet ihtiyacımızı gidermek için bir saat beklettiler'' diye konuştu.

Aktivist Halit Tekin de gemilerde silah bulunmadığını, İsrailli askerlerin, gemilerdeki demirlerin silah olarak kullanıldığını iddia ettiğini dile getirdi.

Yaşadıklarımı anlatamıyorum

Çok kötü şartlar altında gözaltında tutulduklarını belirten Tekin, şunları söyledi:

 ''Limanda bizi 42 saat beklettiler. Uyku yok, yemek yok. Yaşadıklarımı anlatamıyorum. 100 kişinin kalacağı yerde 500 kişi kaldık. Cezaevinde 10 kişinin kalacağı yerde 50 kişi kaldık. Sağlığımızı bir tarafa bıraktık, artık canımızı düşünür olduk. Tekmelerin, silah kabzalarının nereden geleceğini bilemiyorsunuz. 10 kişinin etrafında 100 tane İsrail askeri. Her yerde şiddet uyguladılar .''

Bülent Arınç karşıladı

THY'ye ait 'Adıyaman', 'Anadolu' ve 'Kütahya' uçaklarıyla İstanbul'a gelen gönüllüleri, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile diğer ilgililer karşıladı.

'Anadolu' uçağına binen Bülent Arınç, yaralılara acil şifalar diledi, gönüllülere de 'Hoş geldiniz' dedi.

Gazetecilere karşılama

Arınç ve beraberindekiler, uçaklarla gelen, AA muhabiri Yücel Velioğlu ile AA foto muhabiri Erhan Sevenler'in de aralarında bulunduğu gazetecileri Devlet Konukevi önünde karşılayarak, ''geçmiş olsun'' dileğinde bulundu.

Gazeteciler el sallayarak, kendilerini görüntüleyen meslektaşlarını selamlarken, bazı gazetecilerin de zafer işareti yaptıkları görüldü.

Ardından, İsrail'den gelen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İHH görevlileri ve bazı gönüllüler de Bülent Arınç ve beraberindekiler tarafından Devlet Konukevi'nde karşılandı.

Bülent Yıldırım'a sarılan Arınç, Yıldırım'ın ''Şamil'' adındaki oğlunu da Devlet Konukevi'nin girişinde babasını beklerken sevdi.

Zafer işareti

Uçakta bulunan yaralılar ambulanslara alınarak hastanelere götürülürken, bazı yaralılar zafer işareti yaptı.

Bazı gönüllüler Devlet Konukevi'ne girerken, bu sırada İtalyan aktivistler zafer işareti yaparak, ''Terörist İsrail'' sloganı attı. Gönüllüler, pasaport ve kimlik kontrollerinin ardından otobüslerle Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

35 kişi de Atina'ya indi

Öte yandan, yardım gemilerinde bulunan 35 kişiyi taşıyan Yunan uçağı da Atina'ya indi.

Yunan Hava Kuvvetleri yetkilileri, Atina yakınlarındaki Elefsina askeri havaalanına inen uçakta 31 Yunan, 3 Fransız ve 1 ABD vatandaşı yardım gönüllüsü bulunduğunu kaydetti. Yardım gönüllüleri, havaalanında yakınları ve yardım kampanyası destekçileri tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı.

Yardım gemilerinde bulunan Yunan vatandaşları, İsrail'in askeri saldırısıyla ilgili yaptıkları açıklamada, direnmemelerine rağmen komandoların kendilerine silahla saldırdığını, ayrıca gözetim altındayken İsrailli görevlilerin yardım gönüllülerini dövdüğünü kaydetti.

Yunanistan'dan katılan 6 insani yardım gönüllüsü daha önce ülkesine dönmüştü.

 

İnternethaber

Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.