1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gemisini batıran kaptan
Gemisini batıran kaptan

Gemisini batıran kaptan

Libya'da sulara gömülen SAFE-M gemisinin "Arızalandı, geri getirmek çok masraflı" diye kasıtlı batırıldığı anlaşıldı. Kahraman ilan edilen kaptan da sahtekârlığın parçası çıktı

A+A-

Libya açıklarında 2 yıl önce suya gömülen SAFE-M isimli yük gemisinin, sigortadan para almak için özellikle batırıldığı ortaya çıktı. Türkiye'ye döndüğünde 7 kişilik mürettebatını kurtardı diye "kahraman" ilan edilen ve bazı meslektaşlarının "Sana övünç madaylası vermeleri gerekir" dedikleri gemi kaptanı ise batırma operasyonunu bizzat yönetmiş. İddianamede SAFE-M'in sahibi ve kaptanının da aralarında olduğu 4 kişi için, 7 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İşte filmleri aratmayan planın gelişimi. Armatör Hamit Şentürk'ün sahibi olduğu 35 yıllık gemisi SAFE-M, Yunanistan'ın Larinna Limanı'ndan, tersanecilik ve gemi inşaatlarında kullanılan kum yükleyerek Tunus'un Sfax limanına gitmek üzere yola çıktı. Gemi, Pire limanının ardından Girit, Libya Bingazi rotasını izleyerek Libya'nın Marsa El Brega limanına ulaştı.

Şirket Şüphelendi
Fakat gemi seferde arızalanınca, armatör Hamit Şentürk ve şirketinin sorumlusu Murat Çankaya, "Tamir edilip Türkiye'ye getirilmesi masraflı olur" düşüncesiyle, batırma planını hayata geçirme kararı aldı. Sigortadan 350 bin dolarlık risk bedelini almak isteyen Hamit Şentürk ve Murat Çankaya, geminin kaptanı Cevdet Gökbayrak ve baş makinist Hacı Yılmaz'a talimat verdi. Gökbayrak ve Yılmaz da Marsa El Brega limanından ayrılmalarından kısa süre sonra 14 Aralık 2008 günü, saat 04.11 sıralarında gemiyi batırdı.... Ancak sandıklarının aksine bu sırları, gemiyle beraber sulara gömülmedi. Zira geminin arızalı olduğunu öğrenen ve batırılacağından şüphelenen merkezi Romanya'da bulunan Astra isimli sigorta şirketi, İstanbul'daki temsilcisi Omni aracılığıyla, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak kaptan Cevdet Gökbayrak'ın telefonlarının dinlemesini istemişti. 12 Kasım 2008 tarihli başvuru üzerine yapılan teknik takip sonucunda da batırma planı tüm detaylarıyla anlaşıldı.

"Batmadı, batırdınız"
Sanıklar, 2009'da sigorta firmasından risk bedelini talep etti. Omni ise "Gemi batmadı, siz batırdınız" diyerek ödeme yapmayacaklarını bildirdi. Bu aşamada suç delillerini değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fehmi Tosun da hazırladığı iddianamede SAFE-M'in sahibi ve kaptanının da aralarında olduğu 4 kişinin "sigorta bedeli için dolandırıcılığa teşebbüs"ten 2-7 yıl hapsini istedi. Davanın iddianamesine yansıyan kayıtlara göre, geminin batırıldığı gün, şirket sorumlusu Murat Çankaya, kaptan Cevdet Gökbayrak ve çarkçıbaşı Hacı Yılmaz arasında yerel saat 00.07'den 04.11'e kadar müthiş bir telefon trafiği yaşandı. Bu konuşmalar sırasında Cevdet Kaptan'a "Gemiyi batır, 25 bin doların hazır" dendiği de görülüyor.

Bu haber toplam 1478 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.