1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Greenpeace'ler korsanlıktan yargılanıyor
Greenpeace'ler korsanlıktan yargılanıyor

Greenpeace'ler korsanlıktan yargılanıyor

Murmansk kenti Leninski Mahkemesi'nde geçen hafta iki ay tutuklu olarak yargılanmalarına karar verilen eylemciler için davanın bugün başlayan duruşmasında savcı 'korsanlık' suçundan ceza istedi.

A+A-

Rusya'nın Arktik bölgesinde petrol platformuna müdahalede bulunan Greenpeace eylemcilerine yönelik yargılama süreci başladı. Murmansk kenti Leninski Mahkemesi'nde geçen hafta iki ay tutuklu olarak yargılanmalarına karar verilen eylemciler için davanın bugün başlayan duruşmasında savcı 'korsanlık' suçundan ceza istedi.

Rusya sınır güvenlik güçleri, 18 Eylül'de Gazprom'a ait platforma tırmanmaya çalışan 2 Greenpeace eylemcisine müdahalede bulunmuştu. Bir sonraki gün de Arctic Sunrise gemisine operasyon düzenleyen güvenlik görevlileri, 30 eylemciyi gözaltına almıştı.

Rusya Soruşturma Komisyonu, eylemcilerin korsan olarak yargılanmasını isterken, Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'korsan' suçlamasının abartılı olduğunu ifade etmiş, ancak platforma yönelik müdahalenin uluslar arası hukuka aykırı olduğu ve görev yapanların hayatlarının tehlikeye atıldığı eleştirisi getirmişti.

Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, Rusya'da yargılanan 2 vatandaşı ile ilgili ev hapsi talebinde bulunacaklarını duyurdu.

Greenpeace Rusya direktörü Ivan Blokov, davayı, Fransız hükümetinin 1985'te bir eylemciyi öldürmesinden bu yana çevreci örgüt gönüllülerine karşı yapılan en büyük saldırı olarak niteledi.

Rusya yasalarına göre korsanlara 15 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan'ın da bulunduğu 18 ülkeden 30 eylemcinin yargılama süreci devam ediyor.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 879 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.