1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kore’den, İran’a liman yatırımı
Güney Kore’den, İran’a liman yatırımı

Güney Kore’den, İran’a liman yatırımı

Güney Kore İran pazarına hızlı girdi.  İki ülke arasında enerji, gemi inşaatı ve denizcilik konusunda çok sayıda ortak yatırım anlaşmasına imza atılırken, Hazar Denizi kıyısında bulunan Novşehr  limanına yatırım yapılmasına dair anlaşma sağlandı.

A+A-

Güney Kore, Tahran üzerindeki uluslararası yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasının ardından İran pazarına girmek için ciddi adımlar atan en dikkat çekici ülkelerden biri konumunda bulunuyor. İran'ın 2017 mali yılının ilk yedi ayında petrol dışı sektörlerdeki en büyük ticaret ortakları arasında dördüncü sırada yer alan Güney Kore'nin bu ülkeyle olan karşılıklı ticaretinin 4 milyar dolara ulaştığı değerlendiriliyor.

İki ülke özellikle enerji, otomobil üretimi, demiryolu, gemi inşaatı ve denizcilik konusunda çok sayıda ortak yatırım anlaşmasına imza atarken, son olarak yine bir Güney Kore firması ile, İran'ın kuzeyinde, Hazar Denizi kıyısında bulunan Novşehr kenti limanına yatırım yapılmasına dair anlaşma sağlandığı belirtildi.

İran Yol ve Şehir Kalkınması Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Güney Koreli JJ Danışmanlık firması, Mazenderan eyaletinde bulunan bahse konu limanın geliştirilmesi için 500 milyon dolar değerinde bir yatırım sağlayacak.

Mazenderan Liman ve Denizcilik Kurulu Başkanı Muhammed Anzenpor ile JJ Danışmanlık şirketinin Asya Müdürü Ju Yeon Park tarafından imzalanan anlaşma ve İran mevzuatları dahilinde, Güney Koreli şirket bölgede denizcilik faaliyetleri ve liman işletmesi hakkına da sahip olacak.

Geçen yılın Aralık ayında, Hyundai ve İran Denizcilik Hatları arasında 650 milyon dolarlık bir anlaşmaya varılmıştı. 2016 yılı Ocak ayında İran üzerindeki yaptırımların kalkmasıyla birlikte imzalanan anlaşmaya göre, Hyundai ve İran Denizcilik Hatları arasında 10 adet gemi satışına dair mutabakat sağlandı.

Vira Haber

Bu haber toplam 4511 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.