1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hinchliffe: "Avrupa’nın kibri IMO’ya üye ülkeleri yok sayıyor"
Hinchliffe: "Avrupa’nın kibri IMO’ya üye ülkeleri yok sayıyor"

Hinchliffe: "Avrupa’nın kibri IMO’ya üye ülkeleri yok sayıyor"

Denizcilik dünyası bir süredir Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) arasında CO2 emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili izlenecek strateji yüzünden yaşanan bir çekişmeye tanık oluyor.

A+A-

Sorunun temelinde söz konusu stratejinin yöntemi, ne zaman ve ne boyutta (bölgesel veya küresel) uygulanacağı yatıyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), sektörün önde gelen diğer grup ve kuruluşları gibi Avrupa'nın önerdiği AB Emisyon Ticareti Sistemi (ETS)'nin karşısında yer alıyor. AB, en son Şubat ayının ortasında sistem taslağını revize edip yasalaşmasına doğru bir adım daha götürünce, ICS aynı zamanda AB üyeleri de olan IMO'ya üye ülkelere AB'nin teklini reddetme çağrısında bulundu.

"Avrupa Parlamentosu, IMO'ya kendilerinin belirleyeceği tarihin sonuna kadar piyasa esaslı bir emisyon kontrol tedbiri getirmezse deniz ticaretini ETS'ye dahil edeceklerini söyleyerek aslında bir yerde tehdit etmiş oluyor."

ICS Genel Sekreteri Hinchliffe, bu sözleri Lloyd's List'e verdiği bir röportajda dile getirdi. ICS'ye göre özellikle gelişmekte olan ülkeler durumdan endişeli. CO2 emisyonlarının azaltılmasına yönelik tedbirler deniz taşımacılığında maliyet artışlarına neden olacağından gelişmekte olan ülkeler kendilerini diğer ülkelere göre çok daha zor durumda bulabilir.

Röportajında son MEPC oturumunda (MEPC 70) kabul edilen CO2 yol haritasına değinen Hinchliffe, IMO'nun mutlaka yakıt tüketimiyle ilgili doğru verilere ulaşması gerektiğinin ve IMO veri toplama sisteminin (MRV - Monitoring Reporting and Verifying) yakıt tüketimini baştan sona analiz ederek gerçek istatistiklere ulaşabileceğinin altını çiziyor.

"ICS olarak IMO'nun 2018'de piyasa esaslı bir tedbir geliştirmeye başlamasını ciddi anlamda destekliyoruz. Fakat, bunun toplanan verilerle hangi boyutta uyuşacağını görmeden kesin konuşmak yanlış olur. Gemiler için fosil yakıtların yerine kullanılacak alternatif yakıtlar olmadığını genellikle gözden kaçırıyoruz. Yenilikçi ve yaratıcı kirleri teşvik ederek karbon nötr olan bir yakıt sistemi elde etmeyi denemeliyiz. Böylesi bir başarı, piyasa esaslı her türlü tedbirden daha iyidir."

shell_ship_2.jpg

Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi'yle ilgili hala belirsizlikler var

Hinchliffe, Sözleşme'nin (BWMC) yürürlüğe girme tarihinin kesinleşmesini olumlu bir gelişme olarak yorumlasa da belirsizliklerin ve yanlış anlaşmaya neden olacak durumların ortadan kalkmış olduğunu düşünmüyor.

"Artık sözleşmenin ne zaman uygulanacağını biliyoruz. Ayrıca zayıf yönlerine rağmen en azından bir geçiş süreci de düzenlendi. Fakat endişeler bütünüyle giderilmiş değil. Gemi sahipleri her şeyden önce ticaret şekillerine, gemi tiplerine ve balast suyu türlerine göre hangi cihazları kullanmaları gerektiğine karar vermek zorunda. Bu cihazları üreticilerden satın alıp alamayacakları veya teknisyenler bulunup bulunmadığı da gemi sahiplerinin kesinleştirmesi gereken konular arasında yer alıyor."

Balast suyu kuralları karmakarışık ve daha da kötüleşebilir

Sülfür üst sınırının düşürülmesi

IMO, gemilerde kullanılan yakıtların sülfür üst sınırını 2020'den itibaren geçerli olmak üzere % 0.5'e düşürme karar aldı. ICS, bu kararın gemi sahiplerini ve işletmecilerini olumsuz etkileyeceğinden ve yasal uygulamalarda bir karmaşa yaratacağından endişeli. Uygun yakıtın mevcut olup olmadığı, IMO'nun çözmesi gereken sorunların en başında geliyor.

Hinchliffe, bunun yanı sıra yakıt kalitesinden yana da endişeli. Hinchliffe'e göre, yakıtların sülfür içeriğini gerekli düzeye getirmek için içlerine daha fazla madde karıştırılacaktır ve bu da yakıtların kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yeni cihazların takılması ve yakıt masraarıyla ilgili olarak ise, "Masraarla ilgili konulara mevcut şartlarda çözüm bulmak gerçekten zor. Bu yüzden, 2019 sonunda sektörün masraf artışlarını karşılayabileceğinden emin olmalıyız," diyor.

shipping_hd.jpg

IMO'da reform zamanı

ICS, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yasa düzenleme süreçlerinde reformu gerekli görüyor. Hinchliffe, IMO'nun yeni yasa ya da kurallar düzenlediğinde bunun yürürlükteki mevzuatı veya örgütün diğer hedeflerini nasıl etkileyeceğini dikkate almadığı fikrinde.

Reform yapmayı Örgüt'ün de istediğini ifade eden IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, geçtiğimiz Dubai Denizcilik Zirvesi'nde bu konuda özetle şöyle konuşmuştu: Yasal düzenleme süreçlerimizde reform yapmak için daha fazla veri toplamaya ve bu verileri karar alma aşamasında etkin ve akıllıca kullanmaya çalışacağız. Üye ülkelerden ve sektörden daha iyi geri bildirimler alıp bunları deneyimlerimizle birleştirerek yasa yapma sürecimize dâhil etmeyi hedefliyoruz."

ICS Genel Sekreteri Hinchliffe son olarak, "Birkaç yıl içinde IMO'da daha iyi, daha kapsamlı bir yöntem geliştirmiş olacağımız konusunda son derece iyimserim," diyerek IMO'ya destek verdiklerini vurguluyor.

Kaynak: Lloyd's List

Bu haber toplam 3086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.