1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İnsanlığın umudu: Nuh’un Oteli
İnsanlığın umudu: Nuh’un Oteli

İnsanlığın umudu: Nuh’un Oteli

Dünya küresel ısınma nedeniyle sular altında kalırsa, insanların gereksinimlerini tek başına karşılayan ‘Nuh’un Oteli’ gelecekte on binlerce insanın evi olabilir.

A+A-

Dünya küresel ısınma nedeniyle sular altında kalırsa, insanların gereksinimlerini tek başına karşılayan ‘Nuh’un Oteli’ gelecekte on binlerce insanın evi olabilir.

İlk bakışta bilim kurgu romanlarından çıkmış gibi görünse de bu otel ve benzeri yapılar yakın gelecekte on binlerce kişinin evi olabilir. Küresel ısınma sonucunda deniz seviyesi yükseldiği ve tüm Dünya sular altında kaldığında bu otel insanlar için güvenli bir yaşam alanı sağlayacak.

Deniz seviyesi nedeniyle oluşacak sellere çözüm olarak üretilen bu Gemi Otel, adını da Nuh’un Gemisi’nden alıyor.

Tasarım iki temel üzerine kuruldu; doğal felaketler karşı dayanıklılık ve içinde yaşayanların gereksinimlerini dışarıya bağımlı olmadan karşılayabilmek.

Mimarlar, şeffaf kemerler ve bunları destekleyen sağlam kablolarla yapıya deniz kabuğu görünümü verdiler. Ancak bu seçim estetikten çok pratik amaçlara dayanıyor.

Öncelikle deniz kabuğu şekli, sellere karşı dayanıklı olmasının ve yüzmesinin yanı sıra otelin şiddetli depremlere de dayanmasını sağlıyor.

Otel, özel tasarımı ile enerjisini ve insanların temel gereksinimlerini kendi kendine sağlıyor. Sera benzeri tasarım bina içindeki bitkilerin hayatta kalması için gerekli güneş ışığının içeri girmesini sağlıyor. İçeri giren güneş ışığı aydınlatma için kullanılan enerjiden de tasarruf sağlanmasına olanak veriyor. Kullanılan özel kaplama da kendi kendisini temizliyor.

Gereksinim duyulan enerji de güneş panellerinden ve termal su enerjisinden karşılanıyor. Yağmur suları ise kullanım için depolanıyor.

Rus Remistudio Mimarlık Şirketi’nin Uluslararası Mimarlık Birliği’nin yardımlarıyla tasarladığı bina, özel yapısı sayesinde sadece denizlerde değil farklı çevrelerde de kurulabilecek.
Şirket yetkilisi Alexander Remizov, otelin hayatı bağımsız biçimde destekleme yeteneğine vurgu yaparak, içeride kullanılan bitkilerin yapının kendi biosferini oluşturmasını sağlayacak biçimde özel olarak seçildiğini belirtti.



(ntvmsnbc)

Bu haber toplam 3375 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.