1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran gemi göndermekten vazgeçti
İran gemi göndermekten vazgeçti

İran gemi göndermekten vazgeçti

İran, İsrail'in savaş tehditleri nedeniyle Gazze'ye gemilerle yardım göndermekten vazgeçti. İran'dan Gazze'ye gidecek yardımların başka yöntemlerle bölgeye ulaştırılacağı açıklandı.

A+A-

İran, İsrail'in saldırma ihtimalinden dolayı Gazze'ye yardım gemisi göndermeyeceğini açıkladı. Ülkenin resmi haber ajansı İRNA'da yer alan habere göre, İran'ın Filistin İntifada Destekleme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin Şeyhülislam, 27 Haziran'da İran'dan Gazze'ye gönderilmesi planlanan yardım gemisinin yola çıkmayacağını ve yardımların başka yöntemlerle bu bölgeye gönderileceğini açıkladı.

Yardım gemilerine yönelik 'İsrail'in sert ve insanlık dışı uygulamalarını' programın iptalinin başlıca nedeni olarak açıklayan İranlı yetkili, 'İsrail rejimi, Gazze'de abluka altında kalan insanlara yardım gönderme meselesini siyasileştirdi ve biz bu tür insancıl yardımların siyasileştirilmesine karşıyız, çünkü bizim için her şeyden önemlisi Gazze ablukasının kaldırılmasıdır' diye konuştu. İsrail'in, Birleşmiş Milletler'e mektup göndererek, İran ve Lübnan gemilerinin Gazze'de bulunmasını ülkesine karşı yapılmış bir savaş sebebi olarak gördüğünü hatırlatan İranlı yetkili, 'Bu bahanenin Siyonist İsrail rejiminin elinden almak için Gazze'ye gönderilmek üzere toplanan yardımlar İran'ın adı olmadan başka yollarla bu bölgeye gönderilecek' dedi.

Gazze'ye gelin Hamas'ı aramayın

Gazze'ye yönelik ablukasını yumuşatma politikasının ardından, İsrail'den Gazze'ye gidecek yabancı devlet adamlarını engelleme uygulamasında da politika değişikliği geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İtalyan mevkidaşı Franco Frattini'ye, Avrupalı dışişleri bakanlarından bir heyet oluşturup Gazze'ye gitmesi çağrısında bulundu. Ancak Gazze'ye gidecek diplomatlardan, bölgede yönetimini elinde bulunduran Hamas yetkilileriyle görüşmemeleri, yine ön koşul olarak öne sürülüyor. İsrail Kanal 2 televizyonunun haberine göre Lieberman, 'Gazze'yi ziyaret edin' önerisini Frattini'ye Roma'daki görüşmesi sırasında yaptı. İsrail daha birkaç gün önce, İsrail'i ziyaret eden ve Gazze'de Alman yardımlarıyla kurulan bir su arıtma tesisiyle ilgili çalışmaları yerinde görmek amacıyla bölgeye geçmek isteyen Alman Kalkınma Bakanı Dirk Niegel'e izin vermemişti.

İran'a yaptırımlar onaylandı

ABD Temsilciler Meclisi, İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar içeren paketi onayladı. İran Devrim Muhafızları ile iş yapan ya da ülkenin enerji sanayine katkıda bulunan yabancı şirketlere yönelik yaptırımları içeren paket, Temsilciler Meclisi'nde 8'e karşı 408 oyla kabul edildi. Sigorta, finans ve nakliye şirketleri de dahil olmak üzere, İran'ın enerji sektörünün geliştirilmesine yardım eden yabancı şirketlere yeni cezalar getiren düzenleme, Senato'da da bir kaç saat önce oy birliğiyle onaylanmıştı. Yaptırımların, yürürlüğe girmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderilmesi bekleniyor.

 

Akşam

Bu haber toplam 775 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.