1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İstanbul için atık su geri dönüşümü
İstanbul için atık su geri dönüşümü

İstanbul için atık su geri dönüşümü

İSKİ'nin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinde bir yılda 21 milyon atık su, filtrasyon ve ultra viyole işlemlerinden geçirilerek, bir haftalık su kazanıldı.

A+A-

 AA’dan Lale Bildirici’nin haberine göre, teknolojik yenilikleri yakından takip eden ve projelerinde uygulayan İSKİ, atık su arıtma tesislerinde hayata geçirdiği "geri dönüşüm" üniteleri ile su rezervlerinin yükünü hafifletiyor. 

İleri biyolojik atık su arıtma tesislerinde ultra viyole ve filtrasyon üniteleri sayesinde ileri derecede arıtılan atık sular tekrar kullanılabilir kaliteye getiriliyor.  Çevreye zararsız hale getirilen atıksular, park ve bahçe sulamaları ile sanayide kullanılabiliyor.

Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden 474 bin metreküp, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden 691 bin metreküp, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden bin 806 bin metreküp ve Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden 18 bin 467 bin metreküp olmak üzere geçen yıl İstanbul'daki ileri biyolojik atık suarıtma tesislerinden yaklaşık 21 milyon 438 bin metreküp geri dönüşüm suyu elde edildi. Bu rakam İstanbul genelinde tüketilen 1 haftalık su miktarına eşdeğer.

Geri dönüşüm suyunda indirim

İSKİ, geri dönüşüm suyu kullanılmasını teşvik etmek amacıyla da tarifede indirim yaptı.

Yaklaşık yüzde 62'lik bir indirim gerçekleştiren İSKİ, 2015'te metreküpü 91 kuruştan fiyatlandırılan geri dönüşüm suyunu 34 kuruştan fiyatlandırdı. Atık su arıtma tesislerinden elde edilen geri dönüşüm suları, belediyeler, temizlik araçları, sanayi siteleri, yeşil alanlar, park ve bahçeler ile tesis ve havalimanlarında kullanılabiliyor.

Geri dönüşüm sularının tekrar kullanılması sayesinde, baraj rezervlerinin yükü kısmen de olsa azalıyor, böylelikle İstanbul'un su rezervlerinin içme ve kullanma suyu amacıyla daha verimli kullanılabilmesi sağlanıyor. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.