1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Japonya bu geminin peşinde
Japonya bu geminin peşinde

Japonya bu geminin peşinde

Nükleer krizi aşmanın yollarını arayan Japonya, ABD ve Fransa'nın ardından yardım için Rusya'ya çağrı yaptı.

A+A-

Nükleer krizi aşmanın yollarını arayan Japonya, ABD ve Fransa'nın ardından yardım için Rusya'ya çağrı yaptı. Japonya'nın Rusya'dan, nükleer sızıntının önlenemediği Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif sıvı atığı katı hale getirmek amacıyla yüzer radyasyon arıtma tesisi istediği belirtildi.

Felaket iflasın eşiğine getirdi
Rusya'nın Vladivostok limanında demirlemiş durumdaki dünyanın en büyük radyoaktif atık dönüştürme tesisi "Landysh", ya da Japoncadaki adıyla "Suzuran", radyoaktif sıvıyı kimyasal maddelerle birleştirerek çimento kıvamına getiriyor.

Rusya'da nükleer denizaltıların devre dışı bırakılmasında kullanılan tesis, günde 35 metreküp sıvı atığı dönüştürebiliyor.

Radyasyonlu su denize boşaltılıyor
Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi'nin (TEPCO), daha yüksek radyasyonlu suyu depolamak için, reaktörlerde biriken 11 bin 500 ton düşük radyasyonlu suyu denize dökmek zorunda kalmasının ardından, Rusya'dan yardım isteme kararı aldığı belirtiliyor.

Japon yetkililer, nükleer enerji santrali yakınındaki denizde bulunan radyasyon seviyesinin kabul edilebilir sınırın 4 bin kat üstünde olduğuna dikkat çekiyor.

TEPCO, bir yandan da yakıt havuzundaki radyasyonlu suyun sızdığı deliği kapatmaya çalışıyor.

Japon Nükleer Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Hidehiko Nişiyima, sızıntıyı önlemek için deliği beton ve polimerle kapatmaya uğraştıklarını, ancak bu yöntemin henüz işe yaramadığını söyledi.

Nişiyima, sızan sudaki radyasyon miktarının da bilinmediğini ifade etti.

Hürriyet
 

Bu haber toplam 961 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.