1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Komor bayrağı çekti sigortası bitti
Komor bayrağı çekti sigortası bitti

Komor bayrağı çekti sigortası bitti

İHH, Mavi Marmara’yı 1.8 milyona alıp Komor bayrağı çekti, sigortası anında bitti.

A+A-

İsrail askerleri tarafından operasyon düzenlenen Mavi Marmara’yı İHH, mart ayında İDO’dan satın aldı. Yılda 2.5 milyon lira zarar eden Mavi Marmara’nın satış sonrası Güneş Sigorta ile olan anlaşması iptal edildi. İngiltere merkezli bir şirkete yaptırılan sorumluluk sigortası PNI ise yeni bir şirkete devredildi. TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan “Savaş ve terör halinde sigorta tazminat öder ama durum karışık. Tazminat zor görünüyor” dedi.

Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan İsrail’in operasyon düzenlemesiyle Aşdod Limanı’na çekilen Mavi Marmara’yı İnsani Yardım Vakfı (İHH) mart ayında satın aldı. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) tarafından yapılan ihaleyle 1 milyon 800 bin TL karşılığında İHH’ye satılan Mavi Marmara, 16 yıl boyunca tatilcileri Avşa Adası’na taşıdı. İDO yılda sadece 2 ay çalışan bu gemiden yılda 2 milyon 500 bin lira zarar etti. Mavi Marmara’yı 3 kez ihaleye çıkaran İDO, mart ayında İHH’nin verdiği teklifi olumlu buldu ve satışı nisan ayında gerçekleştirdi. İHH ise gemiyi ‘Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım’ kampanyasında Gazze’ye götürülecek yardımlar için kullanılmaya başladı.

Sigortayı iptal ettirdi

İsrail’in saldırısı sonrası daha çok yük gemilerinin bulunduğu Aşdod Limanı’na çekilen Mavi Marmara’nın sorumluluk ve tekne sigortaları farklı şirketler tarafından yapılmıştı. Güneş Sigorta’ya tekne sigortası yaptıran ve İngiltere merkezli Shipowners Club tarafından da sorumluluk sigortası yapılan gemi, satıştan sonra sigortaları da iptal ettirdi. Mavi Marmara Güneş sigorta ile anlaşmasını 27 Nisan tarihinde iptal ettirdi. Bu tarihten sonra hangi firmaya yöneldiği bilinmeyen Mavi Marmara Komor Adaları’nın bayrağını taşıyor.

Sigorta şirketlerinin daha çok korsan eylemler için tazminat ödediğini söyleyen Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan “Bu çok karmaşık bir durum. Çünkü karşınızdaki terörist değil. Bir devlet askeri, gemiye saldırıyor. Ortada savaş durumu da söz konusu değil. Gemiye binen kişiler kendileri için hayat sigortası yaptırmış olabilirler. Ancak bunun dışında geminin sigortası bulunsa dahi şirketin tazminat ödemesi çok olası görünmüyor” dedi.

PNI sigortası zorunlu

Daha çok gemilerde yaşanan kaza ve yaralanmalarda devreye giren PNI adlı sorumluluk sigortasının daha önce İngiltere merkezli yapıldığını söyleyen Mehmet Kalkavan, “Bu sigortalar kazalarda devreye giriyor. Bu PNI sigortasının yaptırılması zorunludur. Bunun dışında geminin batmasında devreye giren sigortalar ise zorunlu değil. Geminin mevcut PNI sigortasının şuan hangi şirkette olduğunu bilmiyoruz” dedi.

1050 yolcu kapasiteli

1989 yılında inşasına başlayan Mavi Marmara 1994 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) bünyesine alındı. Bu dönemde Avşa seferleri için kullanılmaya başlanan Mavi Marmara 2005 yılında İDO’ya devredildi. 1050 yolcu kapasitesine sahip gemi 82.45 metre boyunda.

İHH 4 yılda 24 milyon dolarlık yardım yaptı

İNSANİ Yardım Vakfı (İHH) son 4 yılda Filistin’e 24 milyon 772 bin dolarlık yardım yaptı. Bu yardımlar arasında acil, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık kampanyaları bulunuyordu.

12 milyon 549 bin dolarlık acil yardım yapıldı.

6 milyon dolarlık sosyal yardım gerçekleşti.

226 bin dolarlık kültürel yardım yapıldı.

3 milyon 373 bin dolarlık eğitim yardımı gerçekleşti.

2 milyon 577 bin dolarlık da sağlık yardımı yapıldı.

 

Hürriyet

Bu haber toplam 820 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.