1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Köpekbalığı saldırısı için açıklama
Köpekbalığı saldırısı için açıklama

Köpekbalığı saldırısı için açıklama

Mısır Turizm Konsolosluğu’ndan Şarm El Şeyh’de yaşanan köpek balığı saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı

A+A-

Mısır Turizm Konsolosluğu’ndan Şarm El Şeyh’de yaşanan köpek balığı saldırılarına ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

Şarm El-Şeyh’de 3 Rus turistin köpek balığı saldırısında yaralandığı haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Mağdurlardan birinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu haberinden dolayı da ayrıca üzgünüz. Dualarımız ve iyi dileklerimiz bölge için son derece alışılmadık bir nitelik taşıyan bu trajik olaydan etkilenen konuklarımız ve ailelerinin yanındadır.

Mısır Turizm Konsolosluğu olarak sizi Mısır’ın söz konusu bölgesi için gerçekleşme şartları düşünüldüğünde son derece nadir olarak tanımlanabilecek bu olayın tüm hatlarına dair bilgilendirmek istiyoruz. Sizi temin ederiz ki, olayın tüm boyutları nitelikli otoriteler tarafından araştırılmakla birlikte ve gerekli tüm tedbirler anında alınmıştır. Saldırının mağdurları olay yerinden Şarm El Şeyh Hastanesi’ne hemen nakledilmişlerdir. Mısır Turizm Bakanlığı da Ras Muhammed Milli Parkı hariç tutulmak üzere, Şarm El Şeyh kıyı şeridinde yer alan tüm plajlardaki dalış ve su sporları faaliyetlerinin Perşembe akşamına kadar durdurulması talimatını vermiştir.

Köpek balığı saldırısı dünyanın pek çok tatil yöresinde yaşanmasına rağmen Şarm El Şeyh için oldukça nadir görülen bir olaydır. Benzer hadiseler her yıl Avustralya’da 20, Kaliforniya’da ise 25 kez yaşanmaktadır. Şarm El Şeyh’de ise son 20 yılda yalnızca 4 kez gerçekleşmiştir. Bilimsel raporlar ve hali hazırda sürmekte olan soruşturmalar olayın sebebini anlamaya dair bize gerçekçi veriler sunmaya başlamıştır.

Güney Sina Milli Parkı yetkilileri söz konusu köpek balığını takip etmiş ve yetişkin ve okyanuslarda görülen bir beyaz başlı köpek balığı türünden olduğu tespit edilmiştir. Güney Sina Milli Parkı, Deniz Biyologu Muhammed Salim’in önderliğinde hadiseye yol açan köpekbalığını yakalama çalışmalarına devam etmektedir. Yakalanacak olan köpek balığı Süveyş Körfezi’nin uzak bir bölgesine bırakılacaktır. Seçilen bölge Kızıl Deniz’deki tüm turistik yerlerden uzak güvenli bir yer olacaktır.

İngiltere merkezli bir köpek balığı koruma vakfı olan Shark Trust’ın yetkilileri, söz konusu hadisesinin olağandışı olduğunu onaylamış ve bölgede muhtemel bir yasadışı avlanma sonucu gerçekleşmiş olabileceği görüşünü bildirmiştir. Bilimsel görüşlere göre köpek balıklarının insanlara saldırması oldukça nadirdir. Okyanusa ait beyaz başlı köpek balığına plajların bulunduğu kıyıların yakınlarında genellikle rastlanmamıştır. Tarihsel açıdan 1580 yılına kadar dayanan ve bugüne kadarki köpek balığı saldırılarına dair kapsamlı bilgiler sunan Uluslararası Köpek Balığı Veri Bankası, kayıtların tutulmaya başladığı tarihten itibaren beyaz başlı köpek balığının yalnızca 9 kez insanlara saldırdığını belgelemiştir. Bu saldırılardan beşi “kışkırtılmadan”, üçü de “kışkırtma sonucu” olarak ve son olarak da yalnızca bir tanesi ölümcül olarak kaydedilmiştir.
Son olarak Kızıl Deniz gibi yaklaşık üç milyon insanın her yıl denizin keyfini herhangi bir olay yaşanmadan çıkardığı bir bölgede böyle bir olayın gerçekleşmiş olmasına inanmakta güçlük çektiğimizi belirtmek istiyoruz. Ümidimiz mağdurların bu korkunç olayı nihayetinde sağ salim atlatmaları yönündedir. Mısırlı yetkililer yaralıların sağlıklarına kavuşmaları için her şeyi yapacaktır.

Virahaber

Bu haber toplam 849 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.