1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Sektörde Balonlar oluşabilir"
"Sektörde Balonlar oluşabilir"

"Sektörde Balonlar oluşabilir"

Deniz Ticaret Odası 23. Olağan meclis toplantısı DTO Meclis salonunda gerçekleştirildi.

A+A-

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan toplantıda DTO Aylık faaliyet raporun sundu.

Sunumundan önce Türkiye’de özel sektörün yaptığı en büyük gemi olan Arif Bayraktar Gemisi’nin inşa edildiği Deniz Endüstri A.Ş sahibi Celal Çiçek’e teşekkür eden Kalkavan, Çiçek’in plaketi eşi için almasının çok güzel bir davranış olduğunu söyledi ve merhumeye Allah’tan rahmet diledi.

Osman Öndeş’in kitabına da değinen DTO Başkanı, Osman Öndeş’in denizcilik sektörüne verdiği hizmetleri anlattı. Denizcilik sektörü haberlerinin çok fazla olmadığı dönemleri hatırlatan Kalkavan, bu sayının Osman Öndeş ile birlikte büyük bir ivme kazandığını söyledi. Denizcilik sektörüne hizmetleri olan insanları bazen onura etmediklerini, atladıklarını, geç onura ettiklerini söyleyen Kalkavan, Osman Öndeş’e “Endeza” kitabı için teşekkür etti.

"Başbakanımıza ve Bakanımıza teşekkür ediyoruz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a teşekkür eden Kalkavan, “Zor bir sektörüz. Bazı teknik konularımızı anlatamıyoruz. Teşvik belgesi ve KDV istisnası problemler çözüldü. Tersanelere teşvik belgesi verilmesi konusu çözülmeye çalışılıyor. Gelecek günlerde bu kanunun çıkacağını düşünüyoruz. Başbakanımız sektörümüze inanılmaz destek veriyor. Kendisi bu zamanı uygun gördü. Bu bir bakış açısı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kredi Garanti Fonu'ndan gemi sayısı 12

Kalkavan sözlerine şöyle devam etti:

“Kredi Garanti Fonu da yürürlüğe girdi. Böylece Kredi Garanti Fonu’ndan yararlanan gemi sayısı 12’ye çıktı. Kredi Garanti Fonu’ndaki tonajlar düşürüldü ve römorkörler ve küçük tip teknelerde listeye alındı. Aranan nitelikler arasında fiziki olarak yüzde 15’i bitirmiş gemiler diye bir madde vardı. Bu madde yüzde 15 harcaması yapılmış olan gemilere göre değiştirildi. Bunun yanı sıra devlete olan SSK, vergi borcu gibi borçlar yeniden yapılandırılacak. Dikkat edin. Bu bir af değil. Ayrıca yazılı olarak henüz çıkmasa da bunun istihbaratını aldık. Eximbank’tan kredi alan denizcilik firmalarının borçları iki yıl ertelenecek. Yaşanan bu gelişmelerle beraber siparişlerde hareketlenmeler başladı. Ama henüz istenilen seviyelerde değil. İthalat ve ihracatta beklediğimiz rakamların üzerine çıktık”

"ABD çok iyi oynuyor, Balonlar oluşabilir"
Oral Erdoğan’ın sunumuna değinen Kalkavan, capesize’de yükselmeler olduğunu, fakat bunun alt sektörülere yansımadığının altını çizdi. ABD’nin iyi oynadığını savunan Başkan, konteyner, tankerde balonlar yaşanabileceğine dikkat çekti. Oluşacak balonların dışında iyi gidişin devam edeceğini ifade eden Kalkavan, “Gemi tamir ve bakımda Ukrayna ve Romanya’dan sonra 3. Ülkeyiz. Türk lirası değerli kalırsa ve bize de Çin ve Güney Kore ile aynı şartlar sağlanırsa uluslararası rekabete açığız. Taşımacılıkta inanılmaz bir potansiyelimiz var. Bugüne kadar batan büyük bir denizcilik firması yok. Bu da gücümüzü gösteriyor. Ayrıca 32 bin talebemiz var. Buna askeri kesimi de kattığımızda bu sayı 34 bini buluyor. Bizim en büyük yatırımlarımız eğitim üzerine ve yatırımlara devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Türkiye'de 5 denizcilik zirvesi yapıldı"
DTO Başkanı, Türkiye’de denizcilik zirveleri ve konferanslarının yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’de bir yıl içinde 5 tane denizcilik zirvesi yapıldığını ve bunun bir örneği daha olmadığını söyledi. Turmepa ile çalışmalara devam edileceğini dile getiren Kalkavan, çevreye verdikleri önemin devam edeceğini belirterek, bütün DTO şubelerinde Turmepa şubesi açacaklarını aktardı. TÜDEV’in genel kurulunun yapıldığını hatırlatan Kalkavan, “Piri Reis Üniversitesi denizcilik okullarına destek veriyor. Gelecekte 5 ülke olacaksa bunlardan bir tanesi Türkiye olacak. İnsana yatırım büyük iş. Eğitimle ilgili konulara yönetimin desteği için çok teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

Virahaber

Bu haber toplam 789 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.