1. YAZARLAR

  2. ZİYA ERGÜL

  3. Kuru yük - Tonaj talebi
ZİYA ERGÜL

ZİYA ERGÜL

Yazarın Tüm Yazıları >

Kuru yük - Tonaj talebi

A+A-
Kuru yük marketi ve bu marketin karlılığı talep/arz denkleminin performansına göre şekillenir. Bu yüzden, yüksek tonaj ve uzak yol ticaretin artması, yavaşlayan filo büyümesi ile birlikte ele alındığında ancak kuru yük marketinin toparlanmaya başlayacağını söylemek için sebepler sunabilir.

Marketin bu duruma olması ile ilgili ilk şuçlu olarak kömürü ele alabiliriz. Çin’in ve İngiltere’nin düşen talebi bu durumu özetler vaziyette. Çin tarafından yaklaşık 50 milyon ton, İngiltere tarafından yaklaşık 13 milyon tonluk bir talep gerilemesi beklenmekte. Bunun yanında Hindistan kömür talebini 16 milyon ton gibi ciddi bir biçimde arttırmış durumda. Fakat ileriki vadede yerli kömür üretiminin artması ve enerji santral stoklarının yüksek seviyelerde olması beklentilerin düşük tutulmasına neden oluyor. Bu durumdan kötü anlamda en fazla etkilenen ülkeler tabiki en büyük kömür ihracatçıları, Endonezya ve Avustralya. Ayrıca, yaklaşık bir senedir Güney Afrika – Çin kömür ticaretinin durması, 2014’te 12.4 milyon tondan 5.2 milyona düşen Güney Afrika - Çin kömür ticareti ve yavaşlayan ekonomi durumu özetler vaziyette.

Kömür bu kadar kötü bir çizgi çizerken Güney Amerika hububat marketi normelden uzun bir sezon geçirerek market için pozitif bir resim ortaya koydu. Özellikle supramax gemiler için navlunlar şu anki markete nazaran oldukça yüksek seviylere ulaştı. Bunun yanında Çin’in çelik ihracatıda özellikle bu segment gemilerin marketini destekledi.



2015 kuru-yük navlunları kısa - sezonluk yükşelişler haricinde sene boyu düşük seiyelerde seyretti. Temmuz/Ağustos ayı içerisindeki Capesize gemilerde yaşanan yükseliş çok uzun soluklu sürmedi. Handysize bir gemi için, ilk sekiz ayın ortalama kazancı günlük usd 5605 iken Capesize bir gemi için günlük usd 8163 olarak kaydedildi.

Tonaj fazlalığı ve düşük talep ile 2015 en düşük market olarak kayıtlara geçti. Çok düşük büyüme oranı ile ilerleyen tonaj tarafı ve 18 yaşa kadar düşmüş hurda-gemi yaşı her ne kadar iyi bir market için umut versde Çin gibi belirleyici bir ekonomik gücün zayıflaması ve tonaj fazalalığının yıllardır devam etmesi bu durumdan çıkışın çok kolay olmayacağını gösteriyor.

ViraHaber.com

Bu yazı toplam 1708 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.