1. YAZARLAR

  2. ZİYA ERGÜL

  3. Kuruyük Marketi için 2015’in Kısa Özeti
ZİYA ERGÜL

ZİYA ERGÜL

Yazarın Tüm Yazıları >

Kuruyük Marketi için 2015’in Kısa Özeti

A+A-
2015 sıkınlı bir şekilde sona erdi ve marketin yeni yılda da bu şekilde devam edileceği ön görülüyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve düşen kömür ihtalatı ve maket için bu durumu süspanse edebilecek herhangi bir posizitif gelişme olmaması kötü market koşullarının devam ediceğinin en büyük göstergesi tabiki. Bunların yanında Çin’in 2014 demir cevheri ithalat rakamlarının 2015 ile yanı olmasına rağmen Çin demir çelik sektörü 2015 içinde ülke dışına daha fazla üretim yaparak ihracat rekorı kırarak Handy – Supra segmenti kuru yük gemileri için marketi biraz daha canlandırdı. Buradan yola çıkarak aslında 2016 içinde Çin in Demir-Çelik üzerine bu sene nasıl bir politika izleyeceği marketin yönünü belirleyecek ana faktörler arasında.

2015’Kasım - 498 puan Baltic Kuruyük Endeksi tarihinin en düşük seviyesini gördü. Kötü senaryoya göre 2016’da yeni bir ‘en düşük’ rekoru kırılabilir. 2015 boyunca kuruyük gemileri zaten çoğunlukla finansal olarak başa baş seviyelerinin altında çalıştırıldı. Bir çok şirket finansal olarak sıkıntıya girmiş durumda, çoktan iflas bayraklarını çekenlerinin yanında. Bu derece kötü market koşullarının uzun süredir devam etmesi sonucu tabiki gemi hurda figürlerinde artış meydana geldi. Özellikle 2015 üçüncü çeyreğinde 28 milyon dwt ile ciddi bir tonaj çıkışı yaşandı. Hurda yaşının 18’e kadar düşmeside bu durumun bir özeti gibi aslında.

Geçen haftarlarda da bahsettiğim gibi, arz tarafındaki yükseliş oldukça düşük seyretmekte. Düşük fiyatlara rağmen armatörler tekimli davranarak kendi marketlerini korumaya başladılar. Rekor seviiyelerde sayılabilcek hurda figürlerinin yanında tonaj büyüme oranı son 12 senenin en düşüğü olarak göze çarpıyor tabiki. Çin’in belirleyici politikaları ile dünya ticaretinin genel durumunun yanı sıra, 2015 rekor seviyedeki düşük market seviyesi ile armatörler için yapılabilecekler konusunda farkındalık yaratmayı başarmış diyebiliriz.

ViraHaber.com

Bu yazı toplam 1715 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.