1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Medeniyetten kaçmanın en keyifli yolu
Medeniyetten kaçmanın en keyifli yolu

Medeniyetten kaçmanın en keyifli yolu

Aslında hepimiz pamuksu görüntüye sahip o bulutların üzerinde yürümeyi hayal etmişizdir. Sizleri bulutların üzerinde yürüme hissi uyandıran Fiji Adaları’na götüreceğiz.

A+A-

Türkiye bulunduğu coğrafya sebebiyle bizlere dört ayrı mevsim yaşatıyor. Üç ay, çiçeklerin renkli görüntüsüyle uçuşan kelebekleri izlerken, üç ay sıcaktan kavruluyor, diğer üç ay sarı yaprakların uçuştuğu, renklerin rengarenk olduğu hüzün mevsimini yaşıyoruz. Bir de tabi tüm kazaklarımızı çıkartıp kat kat giyinip evden dışarı çıkmak istemediğimiz kış ayları var… Şimdilerde ise hüznün mevsimindeyiz. Sonbahar geldi. Evde yorganımızın içinde yağan yağmur tanelerinin bulutların arasından süzülüşüne bakarken, aslında hepimiz pamuksu görüntüye sahip o bulutların üzerinde yürümeyi hayal etmişizdir. Bu ay sizleri bulutların üzerinde yürüme hissi uyandıran Fiji Adaları’na götüreceğiz. Tabii siz bu duyguyu bizzat yaşamak istiyorsanız hemen yorganın altından çıkın ve bavulunuza rengârenk yazlık giysilerinizi doldurmaya başlayın. İşte Fiji Adalarında görebileceğiniz yerler…

En güzel Fiji Adaları


Sizleri harekete geçirecek olan Fiji Adaları 322 adadan oluşuyor fakat 116’sı ıssız ada olarak geçiyor. Güney Pasifik’te yer alan Fiji Adaları Büyük Okyanus ile çevrilidir ve ada tropikal ormanlarla kaplıdır. Ülkenin tamamı da küçük adalardan meydana gelir. Viti Levu ve Vanua Levu ülkenin en büyük adalarıdır. Ayrıca Taveuni ve Kadavu’da önemli adalar arasındadır. Bu etkileyici adalara gitmek için vize gerekmiyor. Uçak biletleri biraz tuzlu olmakla birlikte otel ve yemek fiyatları Türkiye’ye göre oldukça uygun. Daha uçaktan indiğinizde ada halkının şarkılar ve gülücükler eşliğinde “Buja buja” diyerek sizleri sağlık dilekleriyle karşılaması, Fiji Adalarında geçireceğiniz vaktin ne kadar güzel geçeceğinin habercisi olacak.


Fiji’de kalacak birçok otel bulabilirsiniz. Özellikle denize yakın otellerde dalgaların sesini bile duymanız mümkün. Fakat sizlere anlatmamız gereken bir otel var. Bu otel Poseidon Undersea. Burası size inanılmaz bir heyecanı yaşatacak. Çünkü bu otel Fiji’nin Mystery Adaları’nda denizin 12.20 metre altında mercan kayalıklara bakan tarafına inşa edilmiş. Burada denizaltındaki dünyayı keşfedebilir ve orada onların hislerini yaşayabilirsiniz. Fakat odanızda balıkları izlerken uyumak için biraz yüklü bir para vermeniz gerekiyor. Tabii otel bu ücretin içinde, birbirinden eğlenceli aktiviteler, eğitici kurslar ve birbirinden lezzetli yemekler veriyor. 24 sualtı süiti bulunan otelde su üstünde villalar ve bungalovlar da var. Yani isterseniz tüm tatilinizi su altında geçirmeyebilirsiniz.


Viti Levu


Size önereceğimiz ilk ada Fiji’nin en büyük adası olan Viti Levu Adası. Etkileyici şelaleleri ve muhteşem ormanlık alanlarıyla burada eşinizle romantik bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Ortamın büyüsünden kurtulup bu adayı keşfetmeye karar vermeden önce, dilerseniz bir helikopter turu yapabilirsiniz. Adanın iç dünyasını gezmek için adımınızı Raymond Burr’ün orkide bahçelerine atmalısınız. Tüylerinizi ürpertecek gerçekleri görmeye hazırsanız yönünüzü Tavuni Hill Fort’a çevirmeniz gerekiyor. Çünkü burası Fiji’nin korkunç gerçeğini ortaya çıkartıyor. Fiji 19.yüzyıla kadar yamyamların adasıydı ve o zamanlarda insanları pişirmek için açtıkları çukurlar şu anda ziyaretçilere açık. Fakat bu ürkütücü yer bile adanın huzur verici güzelliğinin önüne geçemiyor ve her yıl milyonlarca turist adayı ziyaret ediyor. Biraz da adanın sanat anlayışını öğrenmek, kültürünü tanımak için yolumuzu Pacific Harbour Kültür Merkezi’ne yöneltiyoruz. Burada her türlü yerel sanat eserini görebilir, ada kültürünü daha iyi tanıyabilirisiniz. Aynı zamanda Sigatoka Pazarı’na gidip kendinize veya sevdiklerinize hatıra amaçlı hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Bu ada, tatilini deniz kum güneş üçlüsüyle geçirmek isteyenler için de mükemmel. Su sporlarının da oldukça aktif olduğu Viti Levu’daki mercan kayalıkları gözlerinize eşsiz bir şölen yaratacak.

Başkent Suva


Fiji’nin başkenti Viti Levu Adası’ndaki Suva Kenti, aynı zamanda ülkenin en yüksek noktası. Burası oldukça farklı bir atmosfere sahip. 1800’lerde oluşmuş bu kent, koloni döneminin özelliklerini taşıyor. Kentteki müzeleri gezerek adanın tarihiyle ilgili bilgilere sahip olabilirsiniz. Ruhani havayı bırakırsak, aslında başkent adeta eğlence mekânı. Gece kulüplerinde eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz. Çünkü oldukça samimi ve içten olan Fiji halkı gerçekten eğlenmeyi biliyor ve barlar her gün dolup taşıyor. Müzik hiç susmuyor ve adeta herkes her yerde dans ediyor. Onlar için yer ve zamanının hiç önemi yok. Önemli olan sadece eğlencenin keyfini çıkarmak.

Güneş Işığı Sahili


İşte Viti Levu’nun bir diğer güzel yeri, kuru iklimiyle de bağdaşan ismiyle Güneş Işığı Sahili (Sunshine Coast). Lautoka ve Rakiraki’de yer alan bu girintili çıkıntılı şekliyle de farklı olan sahillerde, yeşilin ve mavinin tonlarıyla göz alan denizinden çıkmak istemeyeceksiniz. Ayrıca bembeyaz geniş kumsallara sahip bu sahilde yürüyerek spor yapabilirsiniz. Çünkü burası sakinliğiyle kafanızı dinlemeniz, vücudunuzu rahatlatmanız için seçilmiş gibi. Ama bu dağlık bölgeyi diğer Fiji kentlerinden ayıran özellik dünyaca ünlü Fiji Suyu’nun burada bulunmasıdır.

Nadi


Fiji Adaları’nın havaalanı da Viti Levu’da ki Nadi Kenti’nde hizmet veriyor. Fiji’de yer alan en büyük havaalanı olan International Havaalanı, NAN kodu altında atıf yapıyor. Bunların arasında ise Jetstar Havayolu ve Pacific Blue vardır. Nadi bir bakıma Fiji’nin alışveriş kenti sayılır. Çünkü burada yerel kültür çok baskın. Bu da renkli pazar yerindeki el yapımı özel eşyalardan hemen fark ediliyor.

Yasawa Adası


Fiji’nin diğer dikkat çeken adası da Viti Levu Adası’nın kuzeybatısında yer alan ve oldukça lüks otelleriyle dikkat çeken Yasawa Adası. Deniz uçağıyla ulaşılan bu ihtişamlı adada yerliler sizleri müzikler eşliğinde renkli ve birbirinden farklı amber çiçekleriyle karşılıyor. Kendinizi daha adaya ilk girişte değerli hissetmenizi sağlayan Yasawa’da oldukça şık restoranlarda yemek yiyerek, lüksü en romantik şekilde yaşayabilirsiniz.

Mamanuca Adası


Yasawa Adaları’nın hemen altında yer alan Mamanuca Adaları da yeşilin yoğun biçimde hakim olduğu mercan kayalıkları, turkuaz renkteki berrak sular daha görkemli kılarak ayrı bir güzellik sergiliyor. Farklı dekorasyonlara sahip ve birbirinden eşsiz manzaralarıyla nereye oturacağınıza karar veremeyeceğiniz restoranlarda değişik tatlar deneyebilirsiniz. Bu adada en lüks oteli tercih edebileceğiniz gibi kamp mekânları da bulmanız mümkün.

Yemek burada keyif olacak


Fiji’ye gittiğinizde ilk önce ulusal yemekleri tatmalısınız. Çünkü burada yiyeceğiniz lezzetleri başka bir yerde bulmanız mümkün olmayabilir. Fiji ada ülkesi olduğu için tahmin edildiği gibi daha çok deniz ürünleri, tropikal meyveler ve yaprakların sıklıkla kullanıldığı bir yemek listesi karşınızda olacaktır. Marine edilmiş balığın Hindistan cevizi kreması ve limon ile pişirilmesiyle yapılan Kakoda, adanın meşhur yemeklerinden biri. Yapraklardan yapılan yemekler arasında ise en bilinenlerden biri ise, Rourou denilen taro yaprağı yemeğidir. Adanın diğer dikkat çeken yemeği Kassaua. Kaynatılan, fırınlanan veya ızgara yapılan tapyoka, şeker ve muz püresinin hindistan cevizi kremasıyla pişirilmesiyle yapılan bu farklı lezzet, adadaki denemeye değer yemekler arasında. Bir de adada törensel ziyafet yemeği var. Bu yemeği her zaman tadabilmeniz mümkün olmayabilir. Lovo ismi verilen bu yemek et, balık, meyve ve sebzenin beraber üstü örtülü bir çukurda pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ulusal yemekleri tatmak istemeyenler burada Avrupa, Çin ve Hint yemeklerini de bulabilirler.

Fiji’nin yemekleri kadar içkileri de denenmesi gereken tatlardandır. Özellikle de Fiji’nin yerel içkisi olan Kava tüm Fiji Adaları’na hakim olan bir içecek. Kava ağacının kökenlerinin iyice ezildikten sonra su eklenerek hazır hale getirilen bu geleneksel içecek, tatmanız gereken lezzetler arasında. Kava eski zamanlarda ruhani ayinlerde de kullanılıyormuş ama şimdilerde kava her saat, her yerde içilen bir içki haline gelmiş durumda. Fiji’de yerel biraları ve yerel şarapları da tercih edebilirsiniz.

Dindar Fiji halkı


Fijiler eğlenmeyi bilmelerinin yanında dinlerine de çok bağlılar. Daha çok koyu Hıristiyan olan Fijililer arasında Hintli halk daha çok Hindu ya da Müslümanlığı tercih etmiş. Dinlerine gösterdikleri bağlılıklarını dışarıda da görmek mümkün çünkü Fiji Adaları’nın her yerinde kiliseler görülüyor. Özellikle de yerel kiliseler oldukça etkileyici mimarisiyle dikkat çekiyor. Onun dışında Hindu mabedi ve camiler de göze çarpıyor. Fijililer eğitime de bilhassa önem veriyor. Kiliseler gibi okulları da her yerde görmek mümkün. Viti Levu Adası içerisinde bir de üniversite var. Oldukça güzel olan Fiji Üniversitesi’ne diğer adalardan da gelenler oluyor.

Tatilin keyfini çıkarın


Burası tam da tatilin keyfini çıkartmanızı sağlayacak bir yer. Çünkü buradaki kumsallar bembeyaz güzelliğiyle ruhunuzu okşarken, tenhalığıyla da kafanızı dinlendirmenizi sağlayacak. Tropik ormanların temiz havasını içinize çekip vücudunuzu yenilerken, teninize narin dokunuşlar uygulayan deniz, güneşin bunaltısını üzerinizden atmanıza yardım edecek. Bu sırada berrak lagünler de gözlerini kamaştırabilir. Palmiyelerin altında uyuklarken çiçeklerin güzel kokusu ise kumsala ayrı bir hava katacak. Hemen arkanıza yer alan orman, kendinizi ıssız bir adaya düşmüş gibi hissettirecek. Burası medeniyetten kaçmanın en keyifli yolu. İzleyeceğiniz güneşin doğuşu ve batışı sizin tiyatro sahneniz olmaya hazır. Bu birbirinden güzel adalarda ister sakin bir tatil, isterseniz eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Her şey sizin elinizde. Okyanusun gizli sırrını keşfetmek için dalış yapabilir ya da şnorkel ile rengârenk minik balıkların misafiri olabilirsiniz.

Fiji’de sanat ve alışveriş


Sanata oldukça önem veren Fijililerin bu konuda yetenekli oldukları söylenebilir. El işine verdikleri önem alışverişte en gözde ürünler olarak karşınıza çıkıyor. Birbirinden şık ve yöreyi anlatan eşyalar sizlere burayı unutturmayacak cinsten. Fiyatlar da Türkiye’deki fiyatlardan biraz daha ucuz sayılabilir. Özellikler içki kâseleri, oymalı tahtalar, cilalı hindistan cevizi kabukları, yerel kumaşlar, dikilmiş giysiler ve inciler bakılması gereken ürünler arasında. Pazarlık yapmakta iyiyseniz, doğru dükkân sahibiyle iyi bir indirimi kapabilirsiniz. Elektronik eşyalar, porselen ve kristaller de gümrüksüz mallar arasında. Ama Fiji her şeyden önce çömlekçileriyle meşhurdur. En ünlü çömlekçileri de Dian Tugea ve Taraivini Wati’dir. Ülkede oymacılık da önemli ve geleneksel bir sanat olarak öne çıkar. Oymacılar daha çok savaş sopaları, mızraklar yaparlar.

Bereketli topraklar


Fiji'de tropikal iklim egemendir. Çoğu zaman adayı çevreleyen açık suların genişliği sayesinde ılık ve sabit bir hava vardır. Nem oranının yüksek olduğu adada hava sıcaklığı ortalama 25 derecedir. Fakat yağmur yıl boyu yağabilir. Aralık, ocak, şubat aylarında 35 derece sıcaklıkla yazı yaşayan Fijililer, bu dönemlerde yağışı çok sıklıkla yaşadıkları için bu ayları ıslak mevsim olarak anarlar. Bu ülkenin en kuru mevsiminde bile yağmur yağmaktadır, bu muhteşem ormanların neden bu kadar güzel olduğu da buradan anlaşılmaktadır zaten.
 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 998 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.