1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır Rusya için üretilen mistralleri istiyor
Mısır Rusya için üretilen mistralleri istiyor

Mısır Rusya için üretilen mistralleri istiyor

Fransa’da yayınlanan La Tribune gazetesi, Mısır’dan bir heyetin Rusya için üretilen ancak sonra sevkiyatı iptal edilen iki adet Mistral tipi helikopter taşıyıcı gemi için Fransa ile pazarlık yaptığını iddia etti.

A+A-

Müzakerelere katılan Mısırlı heyetin, bizzat Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi tarafından görevlendirildiği kaydedildi. Öte yandan tarafların fiyat konusunda anlaşma sağlayamadığı, Mısır’ın Fransa’nın belirlediği fiyatı çok pahalı bulduğu belirtiliyor. La Tribune gazetesine göre, müzakereler fiyat anlaşmazlığı nedeniyle geçen hafta çıkmaza girme noktasına yaklaştı, ancak büyük çabalar sonucu görüşmelerin yeniden başlatılması sağlandı.

Mısırlı heyetin Govind tipi iki savaş gemisiyle daha ilgilendiği ifade edilirken, müzakerelerin ekim sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Anlaşma sağlanması halinde, Mısır’ın Mistral tipi iki adet helikopter taşıyıcı gemiyi Kızıl Deniz ile Akdeniz’e yerleştireceği belirtiliyor.

Öte yandan,”Moskova, Fransa’nın Mistral gemilerini Mısır ve Hindistan’a satması durumunda, gemilere monte edilen Rus telekomünikasyon ve füze kontrol sistemlerinin sökülmesine gerek olmayacağı yönünde sinyal gönderdi.” Açıklama, Defense One internet sitesine konuşan bir Fransız yetkiliye ait.

Adı belirtilmeyen yetkili, Fransa’nın Ukrayna krizi nedeniyle göndermekten vazgeçtiği gemilerde Rus ekipmanının kalması sayesinde, Moskova’nın Kahire ile yakın iletişimi sürdürebileceğini ifade etti.

Daha önce Fransız gemileri için potansiyel alıcıların Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ya da Mısır olabileceği yazılmıştı.

İki ülke arasında 2012 yılında imzalanan anlaşmaya göre, Fransa’nın Rusya’ya Mistral tipi 2 helikopter taşıyıcı gemi yaparak teslim etmesi gerekiyordu. Maliyetlerinin toplam 1.2 milyar euro olan gemilerden ilkinin 2014, diğerinin de 2015’te gönderilmesi gerekiyordu. Ancak Fransa, Ukrayna krizini gerekçe göstererek, gemileri Rusya’ya teslim etmeyince, iki ülkenin yönetimi Mistral anlaşmasının feshedilmesine karar vermişti. Fransa, sözleşmenin feshi nedeniyle 949,7 milyon euro tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

(Sputnik)

Bu haber toplam 984 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.