1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mülteciler neye inanacaklarını şaşırdı
Mülteciler neye inanacaklarını şaşırdı

Mülteciler neye inanacaklarını şaşırdı

Yunanistan-Makedonya (MEYC) sınırında mahsur kalan binlerce mülteci zor koşullarda yaşam mücadelerini sürdürmeye çalışıyor.

A+A-

Tuba Altunkaya / euronews

Yunan makamları, mültecileri ülke geneline kurulan kamplara yerleştirmek için harekete geçti fakat cuma günü başlayan tahliye işleminde, şu ana kadar binin altında mülteci kamplara gitmeyi kabul etti. Arapça, Farsça ve Peştuca dilinde dağıtılan broşürlerle bu merkezlerdeki yaşam koşullarının daha iyi olduğu, sınırda geçişlere izin verilmediği anlatılmaya çalışılıyor.

Mültecileri umutlandıran ve yanlış bilgiler içeren ilan ortalığı karıştırdı

Idomeni’de sınırın açılacağı söylentilerinin yayılmasıyla umuda kapılan mülteciler bu kamplara gitmemek için direniyor. Mültecilere dağıtılan bir kağıtta Arnavutluk üzerinden Batı’ya ilerlemenin mümkün olduğu yazıyor. Bu broşürün nereden geldiğini ve kimin hazırladığını bilen yok. Yetkililer, mültecilerin kaldığı bölgenin etrafına hoparlörler yerleştirip, bu tür söylentilere itibar edilmemesi yönünde anons yapmayı planlıyor.



"Açık cezaevinde yaşıyoruz ve nasıl çıkacağımızı bilmiyoruz"

Ara ara yayılan ve sahte umutlar vadeden dedikodular mültecilerin sabrını zorluyor. İçlerinden biri, "Bu ilanı kimin hazırladığını bilmek istiyoruz ki bir karar verebilelim. Eğer güvenilir değilse nasıl ilerleyebiliriz ki?" diyor ve ekliyor: "Biz buradan gitmek istiyoruz. Burada boğuluyor gibiyiz. Açık cezaevinde yaşıyoruz ve nasıl çıkacağımızı bilmiyoruz."

Mültecilerin sınırdaki Idomeni kasabasında kalmak istemesinin diğer bir nedeni de barınma merkezlerinde kayıt yaptırdıkları takdirde geldikleri ülkelere geri gönderilme endişesi.

Suriye’deki Yermuk kampından gelen bir genç kadın başa dönmek istemediğini söylüyor: "Askeri bir kamptı, etrafı askerlerle çevriliydi. Güvenliydi, kendimizi güvende hissediyorduk ama özgür bir şekilde hareket edemiyorduk. Dışarı çıkmak istediğinizde evrak hazırlamanız gerekiyordu, prosedür çok karmaşıktı. Oranın hali kötüydü."

Yunan yetkililer en geç nisan ayının sonuna kadar Idomeni’de bulunan 11 bin 400 kişiyi mülteci kamplarına yerleştirip sınır kasabasını boşaltmayı hedefliyor.

Idomeni sık sık burayı terk etmek istemeyen mültecilerin eylemlerine sahne oluyor.

Diğer yandan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında 20 Mart’tan itibaren Yunanistan’a varan göçmenlerin, 4 Nisan’dan başlayarak Türkiye’ye geri gönderilmesi öngörülüyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesine zemin hazırlayan yasa tasarısı 30 Mart’ta Yunanistan meclisine sunulacak.

İnsan hakları savunucularına göre söz konusu anlaşma uluslararası hukuka aykırı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1545 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.