1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu
Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu. Ödülü kazanan isim Norveç'te düzenlenen törenle açıklandı. 2016 Nobel Barış Ödülü, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a değer görüldü.

A+A-

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC gerillalarıyla Kolombiya devleti arasında süren 52 yıllık iç savaşı sona erdirmekteki çabaları nedeniyle bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Nobel Komitesi Sözcüsü Kaci Kullmann Five tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Norveç Nobel Komitesi, 2016 Nobel Barış Ödülü’nü 50 yıldan fazla süren iç savaşı sona erdirmek için sergilediği kararlı çabalar dolayısıyla Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a vermeye karar verdi.”

Anlaşma referandumda reddedildi ama…

Santos, barış yolunda büyük çaba sarf etti fakat varılan anlaşma, geçen ay sonu düzenlenen referandum sonucu 63 bin oy farkla reddedildi.

Reddedilen anlaşma, FARC üyelerine kapsamlı bir affı içeriyor. Sadece katliam, işkence ve tecavüz gibi suçları işleyenler bundan muaf tutuluyor. Ancak plan, bu suçlarını itiraf eden FARC üyelerinin de cezalarının düşürülmesini içeriyor.

Katılım oranının yüzde 38’de kaldığı referandum sonrası, hem hükümet hem de FARC, barış anlaşmasını güvence altına almaya kararlı olduklarını açıklamıştı. Bu bağlamda ateşkes ay sonuna kadar uzatılmıştı.

Hükümet ve FARC arasındaki barış anlaşmasına, Küba’nın başkenti Havana’da 4 yıla yakın süredir yapılan müzakerelerin ardından varılmıştı.

Santos anlaşmanın imzalanacağı gün BBC’ye verdiği bir mülakatta, “Savaş her zaman barıştan daha pahalıdır” demişti.

Kolombiya ile FARC arasında 52 yıl süren savaşta 260 binden fazla insan hayatını kaybetti, 6 milyonu aşkın kişi ise yerinden yurdundan oldu.

Juan Manuel Santos kimdir?

Juan Manuel Santos, 7 Ağustos 2010’dan bu yana Kolombiya Devlet Başkanlığı görevini yürütüyor. Daha önce Dış Ticaret, Maliye Bakanı ve Milli Savunma Bakanı olarak görev yaptı. 20 Haziran 2010 seçimlerinde ikinci turdan sonra Juan Manuel Santos Calderon resmen Kolombiya Devlet Başkanı seçildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.