1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Obama’dan Küba’ya tarihi ziyaret
Obama’dan Küba’ya tarihi ziyaret

Obama’dan Küba’ya tarihi ziyaret

88 yıl sonra Küba'ya ayak basan ilk ABD Başkanı Barack Obama oldu.

A+A-

Bütün dünya ülkelerinin ilgiyle takip ettiği bu tarihi ziyarette, Küba’da 2 buçuk gün kalacak olan ABD Başkanı Obama, başkent Havana’daki havalimanına eşi Michelle Obama ile birlikte geldi. İkiliye kızları Saşa ve Malia da eşlik etti.

Obama ilk olarak Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüşüp, Kübalı girişimcilerle bir araya gelecek. En son 1928 yılında dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge bir savaş gemisiyle Küba’ya gelmişti. Obama ve Castro şimdi geçmişin tüm düşmanlığını toprağa gömmek istiyor.

Görülmemiş hazırlık yapıldı

Küba’dan Hürol Bilal’in aktardığı bilgilere göre; Küba Havana’yı ziyaret eden başkan Obama için şimdiye kadar ülkede görülmemiş hazırlıklar yapıldı. Okulları tatil edilen gençler Havana’ya akın ettiler. Tüm devlet daireleri tatil edildi. Obama’nın tüm geçiş güzergahındaki binalar yeniden boyandı ve trafik işaretleri yenilendi. Bu çalışmalar CNN ve BBC World News haberlerinde gösterildi ancak bu haberleri yalnızca otellerde kalan turistler izleyebildi. Kübalılar ise gelişmeleri evlerinde sadece Küba’nın 4 kanalından takip edebildi.

Protestolara karşı yoğun güvenlik önlemi

2003 yılında Küba İnsan Hakları Savunucuları Hareketine katılan ve rejime karşı hareket eden 78 kişi 28 yıl hapse mahkum edilince çoğunluğu bu kişilerin eşlerinden oluşan kadınlar 2005 yılında beyaz elbise giyerek sessizce Laura Pollan liderliğinde Havana sokaklarında gezip, kilise önünde durarak protesto hareketi başlatmışlar ve bu protestoları her hafta düzenli olarak gerçekleştirmişlerdi.

2005 yılında Avrupa Parlamentosu tarafından Sakharov Barış ve Düşünce Özgürlüğü alan bu hareket, Obama gelmeden yine yürüyüşlere başladı ancak polis bu yürüyüşün Obama’nın geçiş güzergahında olmaması için her türlü tertibi aldı ve olası bir protestoyu da engelledi.

'Obama bizi değiştirmeye kalkmasın'

Daha önce de Granma Gazetesi’nde belirtildiği gibi dün akşam Kübavizyo’da konuşan Dışişleri sözcüsü ”Sayın Obama ülkemize hoşgelsin ama bizim senelerin birikimi ile büyük fedakarlıkla kazandığımız sosyal politikamız ile devrim prensiplerimizi asla değiştirmeye kalkışmasın” diyerek bu anlamda uzun bir konuşma yaptı.

Ambargo henüz kalkmadı

Küba ve Amerika arasındaki uygulanan ambargo tamamen kalmış durumda değil. Sadece eğitim ve sınırlı sayıda ABD vatandaşının ziyaretine olanak sağlayan uçak seferlerine izin veriliyor. Bu durum ambargonun kalktığı anlamına gelmiyor. Ambargoyu sadece Amerikan kongresinin kaldırabileceği ve bunu da Obama’nın yerine geçecek olan başkanın yapabileceği söyleniyor. ABD’de ise ambargonun kaldırılması konusuna büyük fikir ayrılıkları yaşanıyor. Cumhuriyetçi başkan adayları şimdiden Obama’nın Küba ziyaretine bile karşı çıkıyor. Trump’ın seçimleri kazanması halinde ise ambargonun kaldırılmasının tamamen rafa kaldırılacağı düşünülüyor.

Havana'da Obama heyecanı

Obama ve eşinin öncelikle UNESCO koruması altında olan tarihi binalarla dolu OLD HAVANA yani eski Havana’yı ziyaret edeceği biliniyor. Eski Havana buraya gelen turistlerin en önemli ve birinci uğrak yeri.

Sosyal yaşantı ve teknoloji anlamında oldukça pahalı olan Havana’da yaşayan gençler, Obama’nın gelişi için çok heyecanlı olduklarını belirterek bazı küçük temennilerde de bulundular. Gençler, telefon ve internet gibi çok pahalı olan hizmetlerin ucuzlatılmasını istediklerini ve Obama’nın gelişinin bunu sağlayabileceğini söylediler. Büyük otellerin lobilerinde de durum aynı. Havana’nın tek internet kafesinde yer bulmak hemen hemen imkansız gibi. Karşılıklı Jestler hemen başladı. Eskiden dolar bozduranlardan kesilen %10 vergi cezası dünden itibaren kaldırıldı. Durumu sevinçle karşılayan gençlerin ümitleri de böylece artmış oldu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.