1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Okyanusların Korkulu Rüyası Türkiye'de
Okyanusların Korkulu Rüyası Türkiye'de

Okyanusların Korkulu Rüyası Türkiye'de

Okyanusların ve denizlerin korkulu rüyası olan aslan balıkları Bodrum sularına akın etmeye başladı. Dalgıçlar tarafından çekilen görüntülerde yüzlerce aslan balığı görüntülendi.

A+A-

Bodrum açıklarında aralıklarla rastlanan aslan balığı bu sefer sürü şeklinde görüntülendi. Hint okyanusu, Büyük okyanus ve Pasifik okyanusunda deniz canlılarını yok eden aslan balıklarının Süveyş Kanalı'ndan üzerinden göç ederek Akdeniz ve Ege Denizi'ne gelmeye başladığı belirtildi.

Özellikle Bodrum’a gelmeye başlayan aslan balıkları, sulardaki canlıları dikenleriyle öldürdüğü ve insanlara da ciddi zararlar vermesiyle biliniyor. Ege denizinde aralıklarla görülen aslan balığı Bodrum’un Karaada açıklarında dalış yapan iş insanı Bülent Pamuk tarafından görüntülendi.

aslan-baligi-vira-haber.jpg

DALIŞÇI YÜZLERCE ASLAN BALIKLARINI GÖRÜNCE ŞOK OLDU

Karaada açıklarındaki Pınarim-1 batığı ve Dakota-47 uçak batığında dalış yapan Pamuk, çevresinde gördüğü yüzlerce aslan balıkları karşısında şok oldu. Batıkların etrafını istila eden Aslan balığının bulunduğu bölgede hiçbir canlının olmadığını söyledi. 5 yıldır Akdeniz ve Ege Denizi'nde dalış yapan Pamuk daha önce yaptığı dalışlarda aynı bölgede çok sayıda balık olduğunu söyleyerek “Orfoz sinarit, Ahtapot, Lagos” gibi deniz canlılarının dalış yaptığı bölgede hiç görmediğini batığın çok uzaklarında ise çok az sayıda balık gözlemlediğini söyledi.

YILDA İKİ MİLYON YUMURTA BIRAKIYORLAR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş yaptığı açıklamada, aslan balıklarının yılda 2 milyon yumurta bıraktıklarını belirterek, “Bu balıklar 12,5 santigrat dereceye kadar düşük su sıcaklığına adapte olabiliyorlar. Tercihen 17,5-28 santigrat da yaşamlarını sürdürmekteler. Daha çok kayalık bölgelerde bulunurlar. Beslenme alışkanlıkları avcı tür özelliği gösterip, küçük balıklar, omurgasızlar ve kabuklular ile beslenirler. 17-20 cm arasında, takriben 2 yaşında üreme yaşına gelirler. Yılda iki milyona yakın yumurta bırakabilirler. Kendilerini tüketen bir tür olmadığı şimdiye kadarki çalışmalarda ortaya çıkmıştır” dedi.

ASLAN BALIĞI SOKARSA NE YAPMALI?

Aslan Balığı sokması talihsizliği yaşayabilecek kişilere önerilerde bulunan Ateş, ”Yara bölgesinde herhangi bir diken ya da yabancı cisim var ise hemen uzaklaştırılmaları, derhal yara bölgesi 40 derece suya batırılıp 30-90 dakika bekletilmelidir. Bu uygulama zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. En kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurulmaları. Ağrıyı tetikleyen en önemli etmenlerden birisi dokuda gelişen ödem olduğundan yaralanan bölge yukarı kaldırılmalıdır. Bu şekilde ödemin ağrısı hafifletilebilir” dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 66904 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.