1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Papandreu ile İzmir'de buluşacak
Papandreu ile İzmir'de buluşacak

Papandreu ile İzmir'de buluşacak

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Mayıs ayında düzenleyecekleri 'Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi'nde Başbakan Erdoğan ile Yunan Başbakanı Papandreu'yu da ağırlayacaklarını söyledi.

A+A-

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Mayıs ayında düzenleyecekleri 'Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi'nde Başbakan Erdoğan ile Yunan Başbakanı Papandreu'yu da ağırlayacaklarını söyledi
Geçtiğimiz Mayıs ayında Atina'da düzenlenen toplantıda bir araya gelen ve iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Mayıs ayında İzmir'de buluşacak. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2011 yılının Mayıs ayında Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi düzenleyeceklerini belirterek, zirveye iki ülkenin başbakanlarını davet edeceklerini açıkladı.

Sakız Vali Yardımcısı Nikos Niktas'ın kendisini ziyaretinde konuşan Demirtaş, "Mayıs'ta yapacağımız 2 günlük zirveye Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreu'yu çağıracağız. Zirvenin ilk günü İzmir'de olacak. Ertesi gün ise Çeşme'den Sakız Adası'na geçeceğiz. Bu sırada Türk ve Yunan bayraklı tekneler, Çeşme ve Sakız arasında aynı çizgide bir araya gelerek barış zinciri oluşturacak. İki lider barış zincirinin önünden geçip adaya gidecek. Orada iki ülkenin lideri oturup yemek yiyip, karşılıklı kahve içecek" dedi.

Vize Çözülsün
İki lidere iki ülkenin dostluğunun anısına birer zeytin ağacı ile birer sakız ağacı (mastika) da diktireceklerini belirten Demirtaş, 2001'de Samos Adası'nda düzenlenen Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Zirvesi'nde de o dönemin Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu ile merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in birlikte zeytin ağacı diktiğini hatırlattı.

İki ülkenin başta turizm olmak üzere ekonomik ve kültürel ilişkilerinin gelişmesinin yolunun vizeden geçtiğini dile getiren Demirtaş, iki Başbakan'ın Atina'da yapılan zirvede bu konuda bir karar aldıklarını ancak henüz somut bir gelişme görmediklerini söyledi.

Yat Turizmi
Demirtaş, "Vize sorununu çözersek, 48 saatliğine vizesiz giriş olursa başta Sakız olmak üzere Yunan turizminde patlama yaşanır. Türkiye turizmi küresel ekonomik krize rağmen büyümeye devam ediyor. Gelin iki ülkeyi birlikte pazarlayalım. Uzakdoğu'dan insanları buraya getirip, tek bir turizm paketinde iki ülkeyi birlikte pazarlayalım. Vizeye engel olan sığınmacılar konusunda sorun kalmadı. Sığınmacıları Türkiye geri alacak. Bu şekilde vize sorunu da çözülecek. Mayıs ayına kadar çözemezsek, sorunu zirveye getiririz. Orada çözülür" diye konuştu.

Bürokrasi nedeniyle Türkiye'den Yunan adalarına çok fazla yat gitmediğini belirten Demirtaş, "Benim, limanlarınıza giriş çıkışım en az 3 saat. O nedenle çok sık gidemiyorum. Oysa Çeşme'de çok fazla yat var. Üstelik yat sahipleri çok para harcar. Yatlara bir yıl geçerli olacak bir giriş belgesi verirseniz, o zaman yat turizmi de gelişir. Adalarınıza daha çok yat gelir" dedi.

Sakız Vali Yardımcısı Nikos Niktas, adalarına 20-25 gün arayla bir kruvaziyer gemisinin uğradığını, ancak kimsenin dükkanını açmadığını söyledi.

Tarihi zirvede bir araya gelmişlerdi
Başbakan Erdoğan ile Yunan Başbakanı Papandreu'nun geçtiğimiz Mayıs ayında Atina'da gerçekleştirdiği Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı'na Türkiye'den 10 bakan katılmış, toplantıda 21 anlaşma imzalanırken, vizeden silahsızlanmaya kadar iki ülkeyi ilgilendiren tarihi kararlar alınmıştı. Toplantıda, zirvenin her yıl tekrarlanması kararlaştırılmıştı.

'İzmir-Lazkiye feribot seferleri başlatılabilir'
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Travel Turkey İzmir Fuarı'nda Samos, Sakız, Midilli, Yunan Seyahat Acenteleri Birliği ve Suriye standlarını ziyaret etti. Samos Ticaret Odası Başkanı Nikos Angelis ve Samos Valiliği Turizm Örgütü Müdürü Mihalis Toanoglou ile görüşen Demirtaş, Sakız standını da ziyaret ederek, mastika içti. Suriye standında Suriye usulü kahve içen ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Majdi Sakar ile görüşen Demirtaş, İzmir ile Lazkiye arasında feribot ve kruvaziyer hattı kurulabileceğini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir'de 3 denizin, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in imkanları var. Lazkiye güzel bir hat. Feribotlar ile mal, kruvaziyer gemileriyle yolcu taşınır. Beyrut'a yapılması planlanan kruvaziyer seferleri ile Şam'a da turist gelebilir. Ayrıca İzmir-Hatay uçak seferleri mevcut"

Yeni Asır

Bu haber toplam 777 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.