1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin: Sınırlar değil, çıkarlarımız önemli
Putin: Sınırlar değil, çıkarlarımız önemli

Putin: Sınırlar değil, çıkarlarımız önemli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Bild gazetesine önemli açıklamalar yaptı.

A+A-

Bild’e geniş bir röportaj veren Putin, Türkiye ve ABD ile NATO önderliğindeki Batı’ya gözdağı verdi. Putin, “ABD, Doğu Avrupa’ya füze yığıyor. Hani İran’a karşıydı. Şimdi İspanya, Romanya ve Polonya’ya bunlar yerleştiriliyor. Türkiye’yi radarlarla donatıyorlar. Neler oluyor? Biz sınırları veya devletlerin egemenliğini değil, halkımızın çıkarlarını tanırız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de Alman Bild gazetesi’ne açıklamalar yaptı. Gazetenin temsilcisi Nikolaus Blome ve Bild eski Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann ile görüşen Putin, Batı’yla Rusya ilişkilerinden Türkiye ile yaşanan son gelişmelere kadar her konuda görüşlerini aktardı.

Bild gazetesi, 5 Ocak’ta gerçekleşen görüşmenin ilk bölümünü bugün yayınladı. Gazete yarın, röportajın geri kalanını yayınlayacak.

Soğuk savaş sonunda 'Görünmeyen Duvarlar' yıkılamadı

Putin’e ilk soru, “25 yıl önce Berlin Duvarı’nın yıkılması ile soğuk savaş bitti. Ama halen krizler sürüyor. Batı ile Rusya arasında ters giden nedir?” oldu. Putin, “Bu tüm soruların sorusudur. Biz her şeyi yanlış yaptık. Duvarlar yıkıldı ama Avrupa ile Doğu arasındaki görünmeyen duvarlar sadece ötelendi. Karşılıklı yanlış anlamalar ve suçlamalar oldu” yanıtını verdi.

Putin buna örnek olarak da, 2007’de Münih’te yapılan güvenlik konferansında Almanya’nın kendisini eleştirmesini gösterdi. Kendisinin o dönem, NATO’nun duvarların yıkılmaından sonra Doğu’ya doğru genişlemisine karşı olduğunu söylediğini vurguladı.

Görüşmelerin tersini yaptılar

Putin Bild Gazetesi’ne, 1990’lı yıllarda dönemin Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Sovyet lideri Gorbaçov, Alman Dışişleri Bakanı Genscher ve Egen Bahr arasında sürdürülen görüşmeleri, o dönemler Sovyetler Birliği’ne Batı’nın yeni kısıtlamalar getirilmemesi, yeni duvarlar örülmemesi sözü verildiğini hatırlatan bir dosya verdi.

Rus lider, o dönemden sonra Sovyetler’den kopan Doğu Avrupa ülkeleriyle diğer bazı ülkelerin NATO’ya alınmasına kızdığını da belirtti ve ‘NATO bazı ülkeleri almamalıydı’ şeklinde konuştu.

Türkiye'yi neden radarla donatıyorsunuz?

Batı’nın o zaman Sovyetler’i yenme hırsıyla hareket ettiğini savunan Putin, Doğu Avrupa’ya yerleştirilen ABD füzeleriyle ilgili olarak da, “Obama 2009’da bunların İran’ın nükleer füzelerine karşı olduğunu savundu. Ama şimdi İran’ın nükleer programı durduruldu. İran’a yaptırımlar kalktı. Ama Amerikan füze sistemleri durmuyor ve giderek yayılıyor. İspanya ile yeni bir anlaşma yapıldı. Romanya yerleştirme için çalışmaları tamamladı. 2018’de Polonya’ya yerleştirilecek. Türkiye radarlarla donatıldı. Ne oluyor şimdi?” diye çıkıştı.

Putin, buna karşı Rusya’nın hata yapıp yapmadığı sorusuna da, “Evet Rusya karşılık vermekte gecikmekte hata yaptı. Kendi sorunlarımızla çok uğraştık ve uluslararası ilgilerimizi ihmal ettik. Dünyayı daha dengeli bir hale getirmekte geç kaldık” yanıtını verdi.

Bild'e sitem etti

Rus lider, Bild’in Rusya’ya karşı yayınlarından ve Almanya ile ticaretin düşmesinden de yakınarak Rusya’ya karşı bir propaganda sürdürüldüğünü savundu.

Uluslararası ilişkilerde arkadaşlık olmaz

Bir dönemler Almanya Başbakanı Schröder ile arkadaş olduğunu, Batı’nın dostu göründüğünü, şimdi ise bir soğuk savaş temsilcisi olarak görüldüğünün sorulması üzerine Putin, “Ben değişmedim. Schröder hala arkadaşım. Ama uluslararası ilişkilerde işler farklı yürüyor. Ben o zaman ne arkadaşım ne gelin ne de damat. Ben 146 milyon Rus’un başkanıyım. Onların çıkarlarına bakmak zorundayım. Buna göre çözümler üretmeliyiz” dedi.

Şimdi Batı’yla yine karşı karşıya gelindiğini belirten ve Kırım olayına örnek veren gazeteye Putin, terörün Doğu-Batı dinlemeden tüm dünyayı tehdit ettiğini söyledi ve oradaki 2.5 milyon Rus’un tehdit altında olduğunu bu yüzden müdahele ettiklerini ama kimsenin ölmediğini, ortada bir savaş da olmadığını savundu. Sonra da halkın iradesiyle Kırım’ın Rusya’ya bağlandığını öne sürdü.

Benim için devletlerin sınırları yok, insanlar var

“Ama bu hareket Avrupa’nın sınırlarını gündeme getirdi” cümlesine ise Putin, “Benim için sınırlar veya devletlerin hükmettikleri yerler yoktur. Benim için insanların kaderi vardır” cevabını verdi.

Kosova'yı savunurken Kırım'ı neden savunmuyorsunuz?

Kosova’da yaşananları ve daha önce Sırbistan’a NATO müdahelesini de kendi bakış açısından değerlendiren Putin, “Şimdi Kosova’dakilerin kendini yönetme hakkını savunuyorsunuz da, Kırım’dakileri niye savunmuyorsunuz?” diye sordu.

Ambargoya rağmen ekonomimiz iyi durumda

Rusya Devlet Başkanı Putin, ambargayo rağmen ekonomide düzelmeler olduğunu, bazı eksiler yaşansa da, 300 milyar dolarlık rezervin yeniden ayağa kalkmalarını sağlayacağını söyledi.

Merkel'e güveniyorum

Şu anda Almanya ile iyi ilişkileri olduğunu, Merkel’le geçen yıl 7 kez buluştuğunu, 20 kez telefonlaştığını ve öğrenci değişimlerinin sürdüğünü de ekleyen Putin, “Merkel açık bir insan, ona güveniyorum. Ama AB yine Ukrayna konusunda saçma bir tiyatro sürdürüyor” dedi.

Bild’in, “Ama Merkel’in köpeklerden korktuğunu bilmenize rağmen, 2007 yılında Soçi’de onunla buluşmanıza köpeğiniz Koni’yi de getirdiniz“ hatırlatması üzerine Putin, “Bunu o zaman bilmiyordum. Öğrenir öğrenmez de özür diledim“ dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.