1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya ile Çin sulandırınca...
Rusya ile Çin sulandırınca...

Rusya ile Çin sulandırınca...

İran’a yönelik deniz taşımacılığında ve bankacılık alanında denetimleri sıkılaştırmanın yanı sıra İran dışında uranyum madenciliği ve balistik füze geliştirilmesi faaliyetlerine maniler koyuyor ve var olan silah ambargosunu sıkıyor.

A+A-

İran’a daha önce kabul edilen üç yaptırım paketinde hassas nükleer materyallerin ticaretinin engellenmesi, nükleer faaliyetlere katılan bazı kişilerin mali hesaplarının dondurulması ve İran’a kısmi silah ambargosu zaten yer alıyor. Dördüncü paketi İran’a yönelik deniz taşımacılığında ve bankacılık alanında denetimleri sıkılaştırmanın yanı sıra İran dışında uranyum madenciliği ve balistik füze geliştirilmesi faaliyetlerine maniler koyuyor ve var olan silah ambargosunu sıkıyor. Yaptırımların Çin ve Rusya’nın ticari çıkarlarını da garantiye alması nedeniyle yeterince etkisi olmayacağı düşünülüyor. Yeni yaptırım paketinde şu çağrılar yapılıyor:

 

* İran’a tank, zırhlı araçlar, geniş kalibreli top sistemleri, savaş uçak ve helikopterleri, savaş gemileri, füze sistemleri, bunların cephaneliği ve yedek parçalarını satmak yasak.

*l Daha önceki paketlerde İran’dan 35 şirket ve 40 kişiye seyahat yasağı ve mal varlığının dondurulması getirilmişti. Yeni paketle bu kapsama 15’i Devrim Muhafızları, 22’si nükleer program ve balistik füzeler, üçü İslam Cumhuriyeti Deniz Hatları Şirketi (IRISL) ile bağlantılı 40 şirket ile İran Atom Enerjisi Kurumu’na bağlı İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi Başkanı Cevad Rahiki de alındı.

İran gemilerine denetim

* Ülkeler, önceki BM kararlarında İran’a satışı  yasaklanan konvansiyonel silah ve nükleer silah parçası gibi maddeleri içerdiği istihbaratını almaları halinde, İran’a giden ve İran’dan gelen tüm kargoları kendi topraklarında limanları ve havaalanları da dahil olmak üzere denetleyecek.

* Açık denizlerde aynı istihbarat durumunda bayrağı çekilmiş ülkenin rızasını almak koşuluyla gemiler de denetlenecek. Denetimi yapan ülke, BM’ye ayrıntılı rapor gönderecek.

* Aynı istihbarat halinde İran’ın sahip olduğu ya da kontrat yaptığı gemilere hizmet sağlanmayacak.

* Kargo denetimlerinde yasaklı malzemenin bulunması halinde devletler buna el koyacak.

* İran hava kargo birimi ve IRISL’in yaptırımlardan kaçmak için araçlarına yeni isimler vermeleri gibi adımlarından haberdar devletler bunu bildirecek.

* Silah üretimi, hassas nükleer faaliyet veya nükleer silah geliştirme sistemlerine gideceği istihbaratı halinde para transferi ve sigorta dahil tüm finans hizmetleri engellenecek.

* İran bankalarının diğer ülkelerde yeni şube- temsilcilik açması yasak. Nükleer faaliyetlere katkıda bulunacağı istihbaratı halinde, İran bankalarının diğer ülke bankalarıyla yeni ortak girişim yapması, hissedar olması gibi ilişkilere girmesi yasak.

* Diğer ülkelerin mali kurumlarının, nükleer faaliyetlere katıda bulunacağı istihbaratı halinde, İran’da hesap, şube, temsilcilik açması yasak.

* Devletler İran’la  iş yapan vatandaşlarından, bu ilişkilerin İran’ın silahlanması ve diğer hassas faaliyetlere katkıda bulunabileceğine dair uyanık olmalarını talep edecek.

* İran’ın nükler silah başlığı taşıyabilecek balistik füzelerle ilgili faaliyette bulunması yasak. Diğer ülkelerin İran’a füze için teknolojik katkı gibi yardımlarda bulunması yasak.

* İran’ın diğer ülkelerde uranyum çıkarılması, zenginleştirilmesi ve balistik füze faaliyetlerine yatırımı yasak.

Radikal

Bu haber toplam 985 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.