1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya, Suriye'den çekiliyor
Rusya, Suriye'den çekiliyor

Rusya, Suriye'den çekiliyor

Kremlin yönetimi, Putin'in bugün itibarıyla Suriye'deki Rus güçlerinin çekilmesi emrini verdiğini açıkladı.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya kendilerine verilen görevleri yerine getirdikleri için 15 Mart’tan itibaren Suriye’den Rus güçlerinin çekilmeye başlanması talimatını verdi.

Putin Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde şu açıklamayı yaptı: “Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetleri’ne verilen görevlerin yerine getirildiğini düşünüyorum, bu yüzden Savunma Bakanı’na yarından itibaren ana askeri grubumuzun Suriye Arap Cumhuriyeti’nden çekilmeye başlanması talimatını veriyorum” dedi.

Ayrıca Putin Suriye’deki hava ve kara üslerindeki operasyonların sürdürüleceğini de belirtti. Şam yönetiminden yapılan açıklama göre ise Esad ve Putin Rusya’nın Suriye’deki hava gücü varlığının azaltılması konusunda mutabakata vardığını duyurdu. Putin öte yandan Suriye’deki iç savaşa son vermek için Rusya’nın barış sürecindeki rolüne yoğunlaşacağını söyledi.

Rusya'dan ilerleyen saatlerde bir açıklama daha geldi

Suriye’deki hava güçlerini çekmeye karar veren Rusya’nın, Suriye topraklarında sadece Hmeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü’ndeki Rus askeri varlığını sürdüreceği açıklandı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin barış süreci için gereken koşulları yarattığını belirtti. Putin, “Savunma Bakanlığı’na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” dedi.

Rus askerlerin Suriye’den çekilmesinin bu ülkedeki siyasi güçler arasında müzakere sürecini teşvik etmesini umduğunu dile getiren Putin, “Umarım, bugünkü kararımız, çatışan taraflara iyi bir sinyal olur. Umarım, bu karar sürecin tüm katılımcılarının güvenini önemli ölçüde artırır” ifadelerini kullandı.

Tartus ve Hymeymim üsleri

Putin, hava gücünün çekilmesine karşılık Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssünün çalışmaya devam edeceğini ve bu üslerin karadan, denizden ve havadan sağlam bir şekilde korunacağını duyurdu.

Putin bu iki üsteki Rus varlığının uzun yıllardır devam edegeldiğini belirterek, bu üslerin durumunda bir değişiklik olmayacağını bildirdi.

Esad'a bilgi verildi

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Putin’in Suriye’deki askerlerin geri çekilmesi konusunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da bilgilendirdiğini aktardı. Telefonda görüşen Putin ve Esad’ın ateşkesin ülkede dökülen kanın azalmasına yardımcı olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtilirken, iki liderin insani koşullar noktasındaki ilerlemeden de memnun olduğunun altı çizildi.

ABD ve Avrupa'dan tepki

Rusya’nın çekilme kararına ilk tepki Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rus güçlerinin çekilmesinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı Cenevre’de barışçıl bir geçiş için müzakereye zorlayacağını söyledi.

RIA Novosti’ye konuşan ABD Dışişleri yetkilileri ise, ani kararın kendileri için sürpriz olduğunu belirtti. Ancak yetkililer, Rus tarafından henüz çekilmeye yönelik bir hazırlık görmediklerini duyurdu.

Esad: Putin ile anlaştık

Beşar Esad, Rusya ile aralarında fikir ayrılığı olduğu iddialarını yalanladı. Açıklamada, Rusya ile konunun üzerinde bir süredir müzakere edildiğini ve ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1676 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.