1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya'dan Mistral gemileri için Hindistan ve Mısır şartı
Rusya'dan Mistral gemileri için Hindistan ve Mısır şartı

Rusya'dan Mistral gemileri için Hindistan ve Mısır şartı

Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle Fransa tarafından kendilerine teslim edilmeyen iki Mistral gemisinin Hindistan veya Mısır'a satılması durumunda füze kontrol sistemlerinin sökülmesine gerek olmayacağını açıkladı.

A+A-

Defense One internet sitesine konuşan bir Fransız yetkili, "Moskova, Fransa'nın Mistral gemilerini Mısır ve Hindistan'a satması durumunda, gemilere monte edilen Rus telekomünikasyon ve füze kontrol sistemlerinin sökülmesine gerek olmayacağı yönünde sinyal gönderdi" dedi. Adı belirtilmeyen yetkili, Fransa'nın Ukrayna krizi nedeniyle göndermekten vazgeçtiği gemilerde Rus ekipmanının kalması sayesinde, Moskova'nın Kahire ile yakın iletişimi sürdürebileceğini ifade etti. Daha önce Fransız gemileri için potansiyel alıcıların Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ya da Mısır olabileceği yazılmıştı.

İki ülke arasında 2012 yılında imzalanan anlaşmaya göre, Fransa'nın Rusya'ya Mistral tipi 2 helikopter taşıyıcı gemi yaparak teslim etmesi gerekiyordu. Maliyetlerinin toplam 1.2 milyar Euro olan gemilerden ilkinin 2014, diğerinin de 2015'te gönderilmesi gerekiyordu. Ancak Fransa, Ukrayna krizini gerekçe göstererek, gemileri Rusya'ya teslim etmeyince, iki ülkenin yönetimi Mistral anlaşmasının feshedilmesine karar vermişti. Fransa, sözleşmenin feshi nedeniyle 949,7 milyon Euro tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Bu haber toplam 1154 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.