1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şartnamesi 550 bin $ kazandırdı
Şartnamesi 550 bin $ kazandırdı

Şartnamesi 550 bin $ kazandırdı

İDO'nun tamamının blok olarak özelleştirilmesiyle ilgili 6 Ocak'ta çıkılan ihaleye yerli ve yabancı şirketler yoğun ilgi gösteriyor.

A+A-

İDO'nun tamamının blok olarak özelleştirilmesiyle ilgili 6 Ocak'ta çıkılan ihaleye yerli ve yabancı şirketler yoğun ilgi gösteriyor.

Özelleştirme ile ilgili 1 aylık sürede 11 şirket ve konsorsiyum şartname aldı. Talipler arasında denizcilik alanında hizmet veren yerli ve yabancı büyük şirketlerin yanı sıra stratejik yatırımcılar, özel girişim sermayeleri ve altyapı şirketleri bulunuyor. Satışından ciddi bir gelir beklenen İDO'nun şartname ve bilgi odası şifresi satışından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 550 bin dolar para kazandı. Şartname satışında belediyenin yarım milyon dolar parayı kasasına koyması İDO'nun önemli bir değere sahip olduğunu ve yatırımcıların özelleştirmeye verdiği önemi ortaya koyuyor. İhaleye girmek isteyen katılımcılar, 17 Ocak 2011 tarihinden itibaren 20 bin dolara şartname almaya başladı. Şartname alan şirketler İDO'nun satışı için kurulan özel internet sitesine girmek için de ayrıca 30 bin dolar ödüyor. Bugüne kadar 11 şartname alan taliplilerden belediye toplam 220 bin dolar geliri kasasına koydu. İDO'nun satışı için şartname alan ve şirketi incelemek isteyen 11 konsorsiyum özel bilgi odasına girmek için aldığı şifre için de belediyeye 330 bin dolar para ödedi.Özelleştirme işlemlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen Finans Yatırım-ARUP yürütüyor. Şirkete, 150 bin doların yanı sıra satıştan prim de verilecek. İDO'yla ilgili tüm belge ve dokümanların yer aldığı özel bir veri odası kurulduğunu belirten Finansbank Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan şu bilgileri verdi: "Şartnameyi alan firmalar bilgi odasına girmek için özel şifre alıyor. Yatırımcılar bilgi odasında bütün dokümanlara ulaşabiliyor. İDO'yu inceleyen ve şirket hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen yatırımcılar sorularını bize iletiyor. Biz soruların cevabını hazırlayarak sadece soran yatırımcıya değil tüm yatırımcıları iletiyoruz. Dolayısıyla tam bir şeffaflık içinde çalışıyoruz."

Satış ile ilgilenen Türk firmalarının arasında Koç Grubu, Sabancı Holding, Akfen, Zorlu, Demirören Şirketler Grubu ve Ulusoy Holding yer alıyor. İDO'nun özelleştirmesinde şartname alan yabancı yatırımcılardan bazıları ise Alphan Manas'ın şirketi Brightwell, uluslararası yatırım fonu Kohlberg Kravis&Roberts'in (KKR) satın aldığı UN Ro-Ro, Tahran Havayolları-Suudi yatırım fonu ortaklığı, Rhea Girişim ve Yunanistanlı Nel Lines'in oluşturduğu konsorsiyum gibi önemli şirketler yer alıyor.

Zaman

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.