Bakan Canikli Mersin Limanı'nda incelemelerde bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Limana giriş yapılırken gerçek tespitin yapılabilmesi gerekiyor." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Giriş yapılırken gerçek tespitin yapılabilmesi gerekiyor. Bir başka ifadeyle o noktadan itibaren hiç bir şekilde sızıntı olmaması gerekiyor. Kayıtdışılık eğer oradan başlarsa hacimli akaryakıtın vergisiz olarak Türkiye topraklarına girmesi, ciddi anlamda bir gelir kaybı anlamına gelir" dedi.

Mersin Limanı'ndan Gümrük Muhafaza botuna binerek deniz üzerinde incelemelerde bulunan Canikli, ilk olarak deniz üzerindeki akaryakıt istasyonu platformunu ardından da denizdeki şamandıra ve Serbest Bölge Rıhtımını botla gezerek yetkililerden brifing aldı.

Daha sonra ATAŞ akaryakıt antrepolarında inceleme yapan Canikli, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, akaryakıtın, Türkiye'ye girişi, millileşmesi ve vergilendirilmesi, sonra tekrar eğer çıkması gereken varsa transit ticaret çerçevesinde gemilerle gönderilmesi işlemlerini yerinde tespit ettiklerini ifade etti.

Denizdeki platform üzerinde petrol transitinin çok önemli olduğunu ve kritik aşamalardan oluştuğunu ifade eden Canikli, şöyle devam etti:

"Denizdeki platform üzerinde petrolün pompalanması ardından tanklara depolara dağıtılması oradan tankerler yoluyla kullanıma gönderilmesi ya da akaryakıt istasyonlarına gönderilmesi tüm bu aşamalar kritik noktalar. O yüzden tüm bunları çok ayrıntılı, ince bir şekilde tespit etmemiz gerekiyor ki herhangi bir tırnak içinde 'kayıtdışılık' diyelim olursa da nasıl müdahale edilebilir, nasıl engellenebilir ve nasıl tespit edilebiliri yerinde görelim. Böylece işlerin daha kolay ve sağlıklı yürümesi sağlanır. Özellikle akaryakıtın platformdan aktarılması son derece önemli. Çünkü giriş anı, ilk noktası... Dolayısıyla bütün imkanlar kullanılarak giriş yapılırken gerçek tespitin yapılabilmesi gerekiyor. Bir başka ifadeyle o noktadan itibaren hiç bir şekilde sızıntı olmaması gerekiyor. Kayıtdışılık eğer oradan başlarsa hacimli akaryakıtın vergisiz olarak Türkiye topraklarına girmesi ciddi anlamda bir gelir kaybı anlamına gelir."

Daha önce yapılan tez çalışmalarında plastik boru hatlarıyla kaçak akaryakıt nakli tespit edildiğini ve bunların sadece teorik olarak ortaya çıkmasının muhtemel yöntemler olmadığını kaydeden Canikli, "Geçmiş çalışmalarda da arkadaşlarımız ve ekiplerimiz tarafından ortaya çıkartılmış bir durum olduğu için çok rahatlıkla benzer yöntemlere başvurulabilir. Bu şekilde art niyetli bir adım atacak olanlar varsa teknoloji çok hızlı gelişiyor, teknolojinin bütün imkanlarını kullanıyorlar, her illegal oluşum ve çaba için bu geçerli. Onlar en yeni teknolojiyi, en komplike yöntemleri kullanabiliyorlar bizim de onları bertaraf etmek ve ortadan kaldırmak için onlardan daha ileri bir şekilde, hem teknolojiyi kullanmamız hem de o metotları ortaya çıkarmamız gerek" diye konuştu.

Bu yüzden incelemeler sırasında ilk tespitin denizdeki platformdan şamandıralara kadar gemilerin petrol transferinin 24 saat izlenmesine imkan sağlayacak bir mekanizma geliştirilmesine karar verdiklerini aktaran Canikli, bu mekanizmanın merkezden izlenme şartıyla kurulması gerektiğini söyledi.

Kurulacak mekanizma sayesinde oluşabilecek kötü durumları önlemede etkili olacağını ifade eden Canikli, "O zaman Allah korusun bir kaçak söz konusu olduğu zaman bunun hacmi de çok büyük olur. O yüzden öncelikle platforma yanaşan gemiler, mutlaka kontrol altına alınıp tespit edilecek. Zaten kontrol altında ama yüzde yüz 24 saat izlenecek şekilde bir sistemin kurulması ve daha sonra da o gemilerden Türkiye'ye aktarılacak olan petrolün milimetrik olarak doğru bir şekilde tespit edilmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor" dedi.

Ardından ATAŞ çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektiren Canikli'ye genel müdür Berkan Özkan plaket verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor
AYM, Limanların İhalesiz Özelleştirilmesine İkinci Kez İptal Kararı Verdi