Gemi çalışanlarını sordu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu’nun, gemi çalışanlarıyla ilgili yasa değişikliğine ilişkin soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer cevap verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu’nun, gemi çalışanlarıyla ilgili yasa değişikliğine ilişkin soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer cevap verdi.

Dinçer, yazılı cevabında şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere, 3395 sayılı Kanunla 506 sayılı Kanunun mülga ek 5 inci maddesine eklenen (III) numaralı bent ile 1/9/1987 tarihinde gemi adamları, j;emi ateşçileri ve dalgıçlara itibari hizmet süresi verilmesine imkan sağlanmıştır. 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40’ıncı maddesi ile itibari hizmet süresi uygulaması gelişen teknolojik şartlarda göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmiş, maddenin ikinci fıkrasında yer alan tablodaki işyerlerinde ve işlerde Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim (ideme gün sayılarını, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayılan, fiili hizmet süresi zammı olarak ekleneceği hüküm altına alınmıştır, 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (12) numaralı sırasında belirtilen, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden; 1) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 20-35 metreye kadar derinlik veya 2-3,5 kg/cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar, 2) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 35-40 (40 hariç) metreye kadar derinlik veya 3,5-4 (3,5 hariç) kg;cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar, 3) Dalgıçlık işinde çalışanlar, fiili hizmet zammı kapsamına alınmışlardır.

Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılmakta, 6’ncı maddesinin (e) bendinde ise yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluş tarafından ve o kuruluş adına ve hesabına Türkiye'ye bir iş için gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tabi olduğunu belgeleyen kişiler sigortalı sayılmamaktadır.

Türk Bayrağını taşıyan 100 ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akdi ile çalışan gemi adamları hakkında 854 sayılı Deniz İş Kanunu hükümleri uygulanmakta olup, bu gemilerde çalışan ve ülkelerinde sigortalı olmayan yabancı uyruklu kişiler hakkında da 5510 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.”

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı
Atlas Tersanesi Kargo Gemisi Longera’yı Törenle Suya İndirdi