1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Şok tespit: "Rusya üç ülkeyi üç günde alır"
Şok tespit: "Rusya üç ülkeyi üç günde alır"

Şok tespit: "Rusya üç ülkeyi üç günde alır"

Rusya’nın Kaliningrad çevresinde yaptığı tatbikatlar Pentagon’da tedirginlik yarattı. ABD merkezli Forbes dergisi de "NATO yanıt verene kadar Rusya üç ülkeyi üç günde alır" diye yazdı.

A+A-

Evrensel'in haberine göre; Rusya’nın balistik füzeleri bölgeye taşıması ve Kaliningrad çevresinde nükleer tatbikatları yoğunlaştırması Pentagon’da Moskova’nın Baltık Denizi’ni kapatabileceği korkusunu tetikledi. ABD’nin Avrupa ordusu komutanı General Ben Hodges, Pentagon’da verdiği brifingde Rus ordusunun hava savunma, elektronik haberleşme ve anti-tank sistemlerine gönderme yaparak "Bu durum bizim ihtiyaç duymamız halinde Baltık bölgesine inmemizi zorlaştırıyor" dedi.

Kaliningrad’da İskender balistik füzelerinin kullanıldığına dikkat çeken ABD’li komutan "Tatbikatlarında kırmızı alan, gri alan gibi nitelemelerde bulunmuyorlar. Herhangi bir ayrım yok. Anlaşılıyor ki tüm NATO bölgesi hedefte. Bu zamana kadar yalnızca Baltık Denizi’ni kapatmaya yönelik bir askeri hareketlilik görmedim ancak bunu gerçekleştirebilecek mühimmatı bölgeye sevk ettiler" ifadelerini kullandı.

"Tatbikatlara davet edilmiyoruz"

Hodges konuşmasının devamında Rusya’nın Danimarka’yı "NATO’nun füze savunma sistemlerine dahil olduğu takdirde nükleer füzelerin hedefi haline geleceği" şeklinde tehdit ettiğini iddia etti. General Hodges "Baltık bölgesinde dostlarımızın neden yardıma ihtiyaç duyduğunu anlıyoruz. Günümüz dünyasında bu tür söylemlerin kullanılması sorumsuzluktur" dedi. Öte yandan ABD’li komutan NATO’nun gerçekleştirdiği tatbikatlara Rus ordusundan gözlemcilerin katıldığını ancak kendilerinin Kaliningrad’da ve Belarus yakınlarındaki tatbikatlara davet edilmediğinin de altını çizdi. Polonya ve Litvanya arasına sıkışmış durumda olan Kaliningrad, NATO ve Rus donanması için stratejik önemde bulunuyor. Rus donanmasının bu bölgeyi kapatması halinde NATO’nun Baltıklardaki müttefikleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya’ya erişim imkansız hale gelebilir. Yaklaşık iki yıl önce meydana gelen Ukrayna gerilimi ABD’nin Doğu Avrupa’ya tekrar odaklanmasına neden olmuş, bu kapsamda NATO orduları Baltık bölgesinde birçok tatbikat gerçekleştirmişti.

Forbes: Rusya üç ülkeyi üç günde alır

ABD Kamuoyunda, NATO’nun Doğu Avrupa’daki zayıflığına dikkat çeken bir başka isim ise Lauren Thompson oldu. "Avrupa’da Savaş: Ordu Neden Tedirgin?" başlığını taşıyan ve Forbes’da yayımlanan makalede Thompson, "Pentagonun hesaplamalarına göre NATO herhangi bir gerilime yanıt verene kadar Rusya; Estonya, Litvanya ve Letonya’yı üç günde ele geçirir" satırlarına yer verdi. Rusya’nın Baltık devletleri konusunda, sadece jeopolitik açıdan değil, askeri kapasite ve taktik becerileri konusunda da avantajlı olduğunu vurgulayan Thompson, Rus güçlerinin coğrafi yakınlığı ve ilerlemelerini durdurabilecek doğal bariyerlerin olmaması nedeniyle, NATO’nun tüm doğu kanadının savunmasız halde olduğunu ileri sürdü. Thompson, olası bir Rusya-Baltık devletleri savaşı sırasında, NATO’nun galibiyet şansının çok az olmasını şu sebeplere bağladı: İttifakın askeri tehditlere hızlı yanıt verme becerisinden yoksun olması, üst düzey tehditlere yönelik hazırlık yapılmaması, Rusya’nın jeopolitik açıdan birçok avantaja sahip olması, Baltık ülkelerine yeterli hava desteğinin sağlanamayacak olması ihtimali, Rusya’nın yüksek kapasiteli konvansiyonel silahları olması, Moskova’nın nükleer silah kullanma ihtimali.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1567 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.