1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Krizi Büyüyor! Günlük Zarar 8,6 Milyar Doları Buldu
Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Krizi Büyüyor! Günlük Zarar 8,6 Milyar Doları Buldu

Süveyş Kanalı'ndaki Gemi Krizi Büyüyor! Günlük Zarar 8,6 Milyar Doları Buldu

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen’in şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı’nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi, ardından kanalı her iki yönde kapatmasıyla başlayan kriz büyüyor.

A+A-

Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, dünya deniz ticareti kabus dolu günler yaşıyor. Petrol taşıyan tankerlerin yollarına devam edememesi nedeniyle günlük zarar 9,6 milyar doları bulurken, uzmanlar geminin ikiye bölünmesini öneriyor.

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen'in şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi, ardından kanalı her iki yönde kapatmasıyla başlayan kriz büyüyor.

150 GEMİ SIKIŞIKLIK NEDENİYLE YOLUNA DEVAM EDEMİYOR

193 kilometre uzunluğundaki kanalda her iki yönde trafiği tıkayan devasa gemi, yıllardır görülen en kötü nakliye sıkışıklığından birini oluşturdu. Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), karaya oturan Evergreen'i kurtarmak için çabaladıklarını belirterek, şu an 150 geminin sıkışıklık sebebiyle yoluna devam edemediğini açıkladı. Bu arada, Mısır'ın Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor.

KÜRESEL GEMİCİLİK İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Dünyanın en yoğun su yollarından biri olup Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında petrol, doğalgaz ve kargo taşımacılığı için çok önemli bir bağlantı sağlıyor. Afrika'nın güney ucundaki rotaya alternatif olan kanal, gemicilerin yolunu kabaca yarı yarıya azaltıyor. Yaşanılan bu tıkanıklığın Akdeniz ile Kızıldeniz arasında hareket eden küresel gemicilik için büyük bir zincirleme etkisi olabileceği konuşuluyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 8027 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.