1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tanker denize çıktı, kriz büyüdü
Tanker denize çıktı, kriz büyüdü

Tanker denize çıktı, kriz büyüdü

Libya'da silahlı grupların denetimindeki bölgede K. Kore tankerine petrol yüklenmesi hükümeti sarstı. Meclis, olaydan sorumlu tutulan Başbakan Zeydan'ı azletti. Yurt dışı yasağı getirilen Zeydan'ın ülkeyi çoktan terk ettiği öne sürülüyor.

A+A-

2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana Libya'da istikrar arayışları sürerken, petrol zengini bölgelerdeki isyancıların eylemleri siyaset arenasını da alt üst etti.

Libya'nın doğusunda 'Morning Glory' adlı Kuzey Kore bandıralı petrol gemisine silahlı gruplar tarafından 8 Mart'ta Libya petrolü yüklenmiş, daha sonra Libya Deniz Kuvvetleri ve devrimci güçler, Kuzey Kore bayrağı taşıyan petrol tankerinin Sitre Limanı'ndan çıkışının ardından kontrolünü ele geçirmişti. Ancak tankerin kısa bir süre sonra kuşatmayı yararak açık denize çıkması krize yol açtı.

GEREKÇE 'YOLSUZLUK'

Başbakan Ali Zeydan, Kuzey Kore bandıralı tankere yasa dışı olarak petrol yüklenmesi nedeniyle meclis tarafından azledildi. Libya meclisi, isyancıların kontrolündeki bir limandan petrol yüklenen Kuzey Kore bandıralı tankerin kuşatmayı yararak açık denize çıkması üzerine güven oylaması yaptı ve Zeydan güvenoyu alamadı. Milli Genel Kongre'nin (MGK) Zeydan hükümetinden desteğini çekmesinin ardından başsavcılık Zeydan hakkında 'yolsuzluktan ifade verinceye kadar' yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Öte yandan, Zeydan'ın başsavcılık tarafından ifadesine başvurulması kararının ardından ülkeden ayrıldığı iddia edildi. Ancak iddiaların doğruluğuna dair Libya makamlarından henüz resmi açıklama yapılmadı. Oy çokluğuyla aldığı kararla Zeydan hükümetinden güven oyunu çeken MGK, yeni hükümeti kurması için Savunma Bakanı Abdullah es-Sini'yi görevlendirdi.

EGEMENLİK İHLALİ

BM Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) Başkanı Tarık Mıtri, BMGK'da yaptığı sunumunda, Libya'nın doğusunda birkaç aydır bazı petrol üretim alanları ve terminallerinin silahlı grupların ablukası altında olduğunu, 'Morning Glory' adlı Kuzey Kore bandıralı petrol gemisine bu gruplar tarafından 8 Mart'ta Libya petrolünün yüklendiğini bildirmişti. Mıtri bunun, doğal kaynakları ve limanları üzerinden Libya'nın egemenliğini ihlal eden yasa dışı bir eylem olduğunu söylemişti.

Kaçak gemiye Sitre limanından 234 bin varil petrol yüklendiği tahmin ediliyor. Libya'nın doğusundaki 3 limanın kontrolünün geçen ağustos ayından bu yana isyancıların elinde olduğu belirtiliyor.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1124 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.