1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. “Ticarethaneler teşvik edilmeli”
“Ticarethaneler teşvik edilmeli”

“Ticarethaneler teşvik edilmeli”

Kamunun Küresel Isınmaya Bakışı oturumunda konuşan kamu, özel sektör, üniversite ve STK temsilcileri küresel ısınmayı değerlendirdiler.

A+A-

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin, Tesco Kipa'nın katkılarıyla düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı Ankara’da yapıldı. 

Kamunun Küresel Isınmaya Bakışı oturumunda konuşan kamu, özel sektör, Üniversite ve STK temsilcileri küresel ısınmayı değerlendirdiler.

“Fosil yakıtlarda değişiklik olmayacak”

Petrol Platformu Derneği Genel Sekreteri Altan Kolbay, gün geçtikçe refah seviyesinin arttığını ve böylelikle enerji kullanımının daha da artacağını söyledi. Fosil yakıtlar konusunda bir değişiklik olmayacağını savunan Kolbay, dünya nüfusunun büyük bölümünün Çin ve Hindistan nüfusları oluşturduğunu belirterek, “Çin ve Hindistan halkı benzinli arabaya binmeye devam ediyor. Bu durumda Türkiye’deki 70 Milyonun hibrit araçlara binmesinin pek fazla önemi kalmıyor. Öncelikle bunun çözülmesi gerekiyor” dedi. Kolbay, doğalgazın 67 yıl, petrolün 46 yıllık ömrü olduğunu hatırlatarak, “Teknolojik gelişmelerle bu yakıtlar daha derinlerden çıkarılmaya devam ediliyor. Bu süreç içinde de Türkiye sanayide ve ekonomide müthiş büyüyecek. Bunun içinde enerji gerekiyor. Burada doğalgaz devreye giriyor. Çünkü doğalgaz en temiz yakıt olarak dikkat çekiyor”  şeklinde konuştu.

“Ticarethaneler teşvik edilmeli”

Tesco Kipa Mühendislik ve Enerji Müdürü Cüneyt Güven, Tesco Kipa olarak 100 bin ton karbon salınımına sebep olduklarını ifade ederek, 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 50 azaltmak için çalışmalar yaptıklarına değindi. Güneş ışığı sistemlerini mağazalarında kullanmaya başladıklarını söyleyen Güven, bu sayede karbon salınımında yüzde 28 azalma sağladıkları kaydetti. Enerji Verimliliği Kanunu’na göre sanayi sektörünün enerjiyi çok bonkör kullandığına savunan Güven, bu konuda ticarethanelerin de teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Karbon salınımından para kazanabilirsiniz”

New York Barosu UNDP Karbon Projesi Ulusal Hukuk Danışmanı Nursel Atar,  bütün ülkelerin karbon salınımlarını azaltma konularında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Karbon ticaretinin uyum piyasası ve gönüllü piyasada gerçekleştirildiğini belirten Atar, karbon salınımında azalma olduğu zaman, bu azalmayı sertifikayla belirtildiği zaman bundan para kazanılabileceğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Virahaber

Bu haber toplam 5733 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.